• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En person sitter i en inomhusmiljö med ett mörkblått plagg. I bakgrunden syns en möbel med flera ramar som innehåller familjebilder, upplyst av mjukt ljus från en lampa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag känner mig inte trygg som jag gjorde för 20 år sedan, säger journalisten och regimkritikern Nima Sarvestani. Foto: Michael Jansson/SVT

Nima Sarvestani lever med dödshot från Iran: ”Jag har lärt mig vara försiktig”

Uppdaterad
Publicerad

Iran pressar svenska gängkriminella att begå attacker i Europa, bland annat mot regimkritiska exiliranier, enligt uppgifter till SVT. Nima Sarvestani, som lever med dödshot från Iran, blir inte förvånad.

– De har mördat hundratals iranier utomlands med hjälp av kriminella, säger han.

Det är inte bara israeliska mål som Iran vill attackera med hjälp av svenska gängkriminella. Även regimkritiska iranier i exil pekas ut som måltavla, enligt SVT:s uppgifter.

Den prisade journalisten och dokumentärfilmaren Nima Sarvestani kom till Sverige på 80-talet och har gjort sig känd för att stå upp emot den iranska regimen. Sen en tid tillbaka lever han med dödshot från Iran.

– Jag känner mig inte längre trygg som jag gjorde för 20 år sedan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Mer i ämnet