Justitieminister Gunnar Strömmer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter våldsdåden vid Israels ambassader: ”Allvarliga uppgifter”. Foto: SVT

Incidenter kopplade till Israels ambassader – Detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska medborgare är misstänkta för inblandning i explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn.

I samband med kriget i Mellanöstern har det även skett flera incidenter vid Israels ambassad i Stockholm.

  • Januari: Misstänkt farligt föremål. Personal på Israels ambassad i Stockholm hittar ett misstänkt farligt föremål i området. Det bedöms som skarpt och oskadliggörs av bombskyddet. I samband med det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) att polisen skärper bevakningen av ambassaden och judiska institutioner i Sverige. Händelsen utreds av Säpo som ett misstänkt terrorbrott. Enligt ett uttalande från Israels underrättelsetjänst Mossad kastades en handgranat över ett stängsel till ambassadområdet, man hävdar även att dådet utfördes på uppdrag av Iran.
  • April: Israels ambassad i Stockholm stänger. Beskedet kommer efter en attack mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus. Iran och Syrien anklagar Israel för att ligga bakom. Israels regering uppmanar ambassader världen över att stänga. Anledningen uppges vara oro för en hämndattack.
  • Maj: Skjutning vid ambassaden. Skott avlossas på Östermalm i Stockholm, nära Israels ambassad. En då 14-årig pojke grips i anslutning till platsen, han blir sedan omhändertagen av Socialtjänsten. Flera personer är har blivit misstänkta för inblandning i dådet.
  • Israels underrättelsetjänst Mossad pekar återigen ut skjutningen i maj som ett iranskt beställningsjobb, och uppger att de svenska Rumba- och Foxtrot-nätverken är inblandade. Åklagare har inte bekräftat uppgifterna men enligt Säpo rekryterar Iran svenska kriminella gäng för att utföra våldsdåd i Sverige.
  • Flera dåd avvärjs av polisen. Samma vecka som skjutning, avvärjer polisen två dåd mot Israels ambassad. En pojke i 15-årsåldern grips i Tyresö kommun när han sitter i en taxi på väg mot ambassaden med ett skarpladdat vapen. Han döms i juni. Natten därpå grips en annan pojke i samma ålder under liknande omständigheter.
  • Oktober: Skott mot ambassaden. I början av oktober bekräftar polisen det har avlossats skott mot Israels ambassad. Ingen är gripen för händelsen och det är oklart om Säpo är inblandad i utredningen.
  • Explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn. Explosionerna inträffar natten efter skjutningen i Stockholm. Tre personer har gripits för händelsen. Samtliga är svenska medborgare och explosionerna misstänks ha orsakats av två handgranater, enligt dansk polis. Enligt uppgifter till SVT Nyheter utfördes explosionerna och skjutningen dagen innan på uppdrag av Foxtrot-nätverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet