Besökare på en marknad i Madrid försöker svalka sig för att stå ut med den ovanliga hettan. Foto: Andrea Comas/AP/TT

Extrem hetta i Spanien – nytt värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt värmerekord har uppmätts i Spanien, 47,4 grader, i staden Córdoba i Andalusien, enligt den statliga väderlekstjänsten.

– Det är extremt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Rekordet är en 0,1 grader varmare än det tidigare rekordet från samma väderstation i juli 2017.

Temperaturen brukar sällan överstiga 45 grader runt Medelhavet, enligt meteorologen Deana Bajic.

– Det är väldigt ovanligt. Det brukar inte se ut såhär, säger hon.

Varm luft från Sahara har lett till en värmebölja som håller Sydeuropa i ett kvävande grepp. Högtrycket, som döpts till Lucifer, har nu fått fem spanska regioner att höja beredskapen.

Flera orter har evakuerats

Tolv brandbekämpningsplan sattes på söndagen in för att släcka bränder i Azuébar i Valenciaregionen. Bränder rasar redan i Kastilien i centrala Spanien och flera mindre orter har evakuerats. Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 1 000 personer evakuerats från sina hem i regionen Kastilien och León.

Mellan 2011 och 2020 har Spanien registrerat dubbelt så många värmeböljor som de föregående tre decennierna.

– Värmerekorden har uppmätts allt tätare de senaste tio åren. I samband med klimatförändringarna kan vi förvänta oss att ännu fler slås – och oftare, säger Deana Bajic.

Högsta temperaturen i Europa – någonsin

På Sicilien uppmättes nyligen 48,8 grader. Om mätningen verifieras är det den högsta temperaturen som någonsin upplevts i Europa.

– Globalt sett blir jorden allt varmare. Vi kan förvänta oss mer extrema väder och det innebär bland annat värme och torka, säger meteorologen.

Den varmaste temperaturen som har uppmäts i hela världen är 55 grader. Det var i Tunisien sommaren 1931. För bara en månad sedan var rekordet nära att slås. På den amerikanska västkusten var det 54 grader varmt.

I Sverige har termometern som allra högst visat på 38 grader. Det var i juni 1947.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.