Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt att påminna sig om hur många högerextrema terrordåd vi haft och detta är ytterligare ett” – Hör extremismforskaren Christer Mattson.

Extremistforskaren: Inte unikt för Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En högerextrem grupp hade långt gångna planer på att med våld störta den tyska regeringen – inspirerade av en uppsjö olika konspirationsteorier som fått mer stöd under coronapandemin. Men i grunden handlar det om en enda sak; antisemitism. Det menar extremismforskaren Christer Mattson.

– Det är den gemensamma faktorn som håller ihop den här sortens grupper.

De 25 personer som greps i Tyskland hade alla kopplingar till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen. Christer Mattson, föreståndare för Segerstedt-institutet vid Göteborgs universitet och forskare inom våldsbejakande extremism, menar att den här sortens grupperingar inte är begränsade till just Tyskland.

– Det här finns över hela världen. En tro på ett nära stående sammanbrott för vita människor är det som mobiliserar dessa grupperingar.

Anmärkningsvärd händelse

Mattson beskriver händelsen som spektakulär.

– Att så många människor går samman för att störta den tyska regeringen är anmärkningsvärt.

Han tror också att den här sortens händelser kommer att öka i framtiden.

– Ja. Men jag tycker det är viktigt att påminna sig om hur många högerextrema terrordåd vi haft och detta är ytterligare ett.

Gemensamt för både höger- och vänsterextremism

Enligt Christer Mattson är antisemitism återkommande inom extrema grupper, oavsett om de är på höger- eller vänsterflanken.

– Polis och säkerhetspolis gör ett bra arbete och vi behöver inte oroa oss. Men vi måste göra riktade insatser på de geografiska platser där vi vet att det antisemitiska bakgrundsbruset finns, för det är gemensamt för höger- och vänster-, såväl som islamistisk extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.