Under maj månads värmebölja i Sverige låg medeltemperaturen i stora delar av landet på mer än fem grader över det normala.
Vid en jämförelse med hela Europa var maj månad 2,5 grader över genomsnittet, enligt EU:s meteorologiska institut, Copernicus, som jämför med genomsnittstemperaturen mellan åren 1981-2010.
Varmt även i juni
Nu finns data sammanställt över juni månad och halva juli. I Sverige var det mer än tre grader varmare än normalt i Götaland och större delen av Svealand, på många håll till och med mer än fyra grader över genomsnittet för perioden 1961-1990, som SMHI jämför med.
Även i norra Svealand och södra Norrland var vädret under den perioden varmare än det brukar vara. Där låg temperaturen på mellan en och två grader över genomsnittet.
Rekordnivåer i Europa
I delar av Europa var vädret under juni varmare än normalt. I Storbritannien uppmättes rekordnivåer på 31,9 grader i Glasgow och 29,5 grader i Belfast. Men i Europa var juni 2016 var varmare i genomsnitt än i år.
I Algeriet uppmättes i år Afrikas högsta temperatur, 51,3 grader.
Norra Sibirien hade mer än 30 grader varmt under en längre period – sju grader över det normala. I Jerevan i Armenien noterades 42 grader och i Tblisi i Georgien 40,5 grader, enligt WMO, den meteorologiska världsorganisationen.
Södra Kalifornien har haft rekordnivåer på över 45 grader. 48,9 grader i staden Chino, vid Hollywoods flygplats uppmättes 45,6 grader.
Värme mer extremt
– De normalt varma områdena på jorden har haft mer extrema avvikelser än de kalla områdena, säger Joel Mellin, meteorolog på SVT.
– Skandinavien utmärker sig med extrem värme för våra förhållanden. I Italien är det också varmt men där är det mer normalt, säger han.
Global uppvärmning
Han får medhåll av klimatforskare Erik Kjellström, klimatforskare på Rossby Centre vid SMHI:s forskningsavdelning.
– Det extremt varma vädret blir vanligare än det extremt kalla. Vintrarna blir inte lika kalla och långvariga utan allt varmare, säger han. Erik Kjellström anser att resultaten i år ligger i linje med beräkningsmodeller för klimatet om global uppvärmning.
– Klimatet blir varmare, mätningarna pekar tydligt i den riktningen. Sannolikheten för höga temperaturer och nya värmerekord ökar i takt med den globala uppvärmningen, säger Erik Kjellström på Rossby Centre till SVT Nyheter.