• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett tips för att kyla ned sängen är att fylla en ballong med vatten och ha den i kylen eller frysen och sedan lägga den under täcket. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Så somnar du i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvärmen och den höga temperaturen kan lämna oss sömnlösa. Det mest effektiva sättet att få ner temperaturen i sovrummet, är inte helt överraskande någon typ av nedkylningsanläggning eller fläkt.

Men för dem som inte lyckats få tag på en finns andra knep – som att ta en varm dusch innan läggdags.

Husmorstipset att ”dricka varmt, när det är varmt” kan låta orimligt när solen hettar. Men det finns en logik i att värma upp kroppen trots sommarvärmen. I synnerhet om man har svårt att sova.

– Det kanske låter konstigt, men man kan testa att ta en varm dusch innan man lägger sig, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och sömnforskare vid Uppsala universitet.

En varm dusch hjälper nämligen till att öppna kärlen i händerna och fötterna som släpper ut värmen.

– När vi sover minskar kroppen vår kärntemperatur och det gör vi främst genom att släppa ut värme från händerna och fötterna, säger Christian Benedict.

Och om det är för varmt i rummet kan det bli svårt för kroppen att släppa på den värmen.

– Det skulle även fungera att hålla händerna under varmt vatten i tio minuter. Det skickar sedan en signal till hjärnan att det är dags att få ner kroppstemperaturen, säger Christian Benedict.

Stäng fönstren och dra för gardinerna

Att öppna fönstren och ventilera är ytterligare ett knep som kan hjälpa den sömnlösa på vägen. Men när själva luften är så pass varm som den nu är, krävs det lite planering för att det ska funka.

– Se då till att hålla alla fönster stängda och dra för gardinerna under dagen, på så sätt värms inte lägenheten upp. Då kan man i stället öppna på kvällen och få in ny, och lite svalare, luft.

Christian Benedict tipsar också om att förbereda något som kan kyla ned sängen precis innan man går och lägger sig.

– Man kan exempelvis fylla en ballong med vatten och ha den i kylen eller frysen och sedan lägga den under täcket, säger Christian Benedict.

Sängkläderna blir då svala lagom till sängdags. Glöm dock inte att ta bort ballongen innan du somnar.

Promenera på morgonen

Men allra bäst är att utsätta sig för mycket ljus, i synnerhet under morgontimmarna.

– Stark ljusexponering sätter i gång en inre sömnklocka, som ett timglas. Efter 13-14 timmar känner man en jättestark trötthet – lagom till kvällen.

– De flesta som är ute under dagen tror att tröttheten beror på den friska luften, men det är faktiskt ljuset, säger Christian Benedict.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.