Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läkaren tipsar hur du klarar extremhettan

Uppdaterad
Publicerad

Rådande värmebölja är inte enbart förenad med badväder och kliande solbränna. Risken att drabbas av uttorkning och vätskebrist ökar i den solgassande hettan. Läkarens tips för att inte bli sjuk är: Vistas i skuggan och ta en slurk vatten då och då.

Göran Günter chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala rekommenderar alla att hålla extra koll på sitt vätskeintaget när temperaturen passerar 30-strecket under dagtid.

– Undvik solen och drick tillräckligt med vatten.

De flesta klarar sommarvärmen utan några större problem. Men det är värt att komma ihåg att kroppen normalt behöver cirka 1,5 liter vatten om dagen – varma dagar ännu mer. Ett sätt att kontrollera vätskenivån är att studera mängden man kissar.

– Mår man dåligt och urinet verkar koncentrerad kan det vara ett tecken på att man måste öka på sitt vätskeintag.

”Håll kontakt med äldre släktingar”

Riskgrupper som kan lida illa av värmen är fysiskt svaga, äldre och barn.

– Det är viktigt att vara uppmärksam om folk i sin omgivning börjar må dåligt – då ska man uppsöka vård. Och håll gärna kontakten med äldre släktingar.

SMHI har utfärdat klass 2-varning för extremt höga temperaturer kommande dagarna i delar av landet. Men Göran Günter tycker inte att man ska drabbas av panik för det.

– Man bör kanske inte ge sig ut på en långväga cykeltur utan i stället hålla sig i skuggan.  

Om du blir uttorkad

Uttorkning uppstår när kroppen gör av med mer vätska än du tillför den. Det är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.

Så förebygger du uttorkning

  • Drick vatten. Erbjud barn och äldre dryck. Gravida och kvinnor som ammar behöver mer vätska än normalt.

Symtom vid uttorkning

  • Huvudvärk, torr mun, yrsel och trötthet, slöhet.

Sök vård:

  • Om du eller någon i din omgivning upplever symtom på kraftig uttorkning.
  • Om ett litet barn kissar lite eller ingenting alls och är slött.

Källa: Stockholms läns landsting 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.