De som ligger bakom IT-attacken kräver lösensumma i den virtuella valutan bitcoin.

Få betalar lösensumma till cyberligan

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har väldigt få av dem som blivit utsatta för den världsomspännande IT-attacken valt att betala för att få sina datorer upplåsta.

– Det rör sig om relativt små summor, säger IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren.

Närmare bestämt en halv miljon svenska kronor.

Organisationer och företag i hela världen har blivit drabbade av ramsomware, ett så kallat utpressningsvirus. I nuläget verkar dock utpressningen inte ha gett någon större ekonomisk utdelning, inte som en del experter trodde i det initiala skedet av attacken.

Robert Malmgren är IT-säkerhetsexpert på företaget Romab.

Dataviruset WannaCry

– Mina amerikanska källor som i vanliga fall är väldigt pålitliga kom med uppgifter om miljontals dollar men nu så här några dagar senare så har det visat sig att det handlar om betydligt mindre summor, säger han.

LÄS MER: Nordkorea kan ligga bakom it-attacken

Använder virtuell valuta

För att transaktionerna inte ska gå att spåra till mottagaren så används så kallade bitcoins, en virtuell valuta.

SVT Nyheter har bland annat besökt en blogg som drivs av australiensaren Troy Hunt. Där finns länkar som visar hur många som betalat lösensumma till någon av de tre bitcoinadresser som används av de som ligger bakom attacken.

– Jag skulle bedöma den bloggen som en säker källa, säger Robert Malmgren.

För att få fram de olika summorna till de olika adresserna så krävs det en omräkning till bitcoin, just nu är en bitcoin värd cirka 15.000 kronor. En sammanräkning visar att de tre adresserna i nuläget har dragit in nästan en halv miljon kronor.

Robert Malmgren bekräftar att summan även stämmer överens med de källor han har.

LÄS MER: Ykeskriminella utpressar på nätet

Betalar inte lösensummor

Anledningen till att inte fler har betalat beror enligt IT-säkerhetsexperten på att viruset främst har riktat sig till större företag och organisationer.

– De har som policy att inte betala den här typen av lösensummor, de har dessutom oftast betydligt bättre backup-system än vad ett litet enmansföretag eller en privatperson har, säger han.

De som ändå har valt att betala måste återställa sina filer manuellt, med hjälp av dem som utsatt dem för attacken via ett chattprogram.

– Det tyder på att de som står bakom inte hade räknat med en så här stor spridning. Då hade de använt sig av ett program som skickat en dekrypteringsnyckel  så fort de fått ett kvitto på att lösensumman är betald, säger Robert Malmgren.

LÄS MER: 22-åringen som råkade stoppa den globala it-attacken

Fler kommer att betala

När nyheten sprids över världen att de som valt att betala lösensumman faktiskt får hjälp att låsa upp sina datorer så tror Robert Malmgren att fler privatpersoner kommer att betala.

– Betalar man inom tre dagar så kostar det 300 dollar, efter ytterligare tre dagar så kostar det 600 dollar, det är ändå inte så mycket pengar för någon som inte har backup till sitt lilla företags bokföring, säger han.

För de organisationer och stora företag som blivit utsatta är detta ändå en dyr läropeng, speciellt då exempelvis sjukhus i England blivit drabbade menar Robert Malmgren.

– Jag hoppas att det inte har kostat några liv, säger han.

LÄS MER: En rad sjukhus drabbade

Efter att den skadliga utpressningsmjukvaran Wannacry drabbat över 200.000 personer i 150 länder, så kan en hårdare granskning av den digtala kryptovalutan Bitcoin bli aktuell. Det skriver Wall Street Journal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet