På FN:s klimatmöte i New York, där bland annat runt 120 regeringschefer deltog, utfärdades en rad andra löften förutom mer pengar till FN:s klimatfond. I en deklaration mot skogsskövling är den samlade ambitionen att återställa förstörd skogs- och åkermark motsvarande mer än Indiens yta. Deklarationen är dock inte legalt bindande. Ett dussintal länder lovade också tillsammans med storföretag och organisationer att halvera avskogningen till 2020 och stoppa den helt till 2030.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson tycker att FN:s klimatmöte var viktigt.
– Det här ökar trycket mot stats- och regeringscheferna och höjer temperaturen inför klimattoppmötet i Paris 2015, säger han till TT.
Axelsson tycker sig se en god rörelse mot högre klimatambitioner inte minst i USA, men också i näringslivet.
– Pengar flyttas nu från investeringar i fossila bränslen till förnyelsebar energi, säger han och pekar bland annat på uttalanden från Rockefeller Foundation.
Oljefamiljen Rockefeller lovade i måndags att helt lämna olja och gå över till förnybar energi.
Sammanlagt kom utspel från regeringar, investerare och finansiella institutioner på 200 miljarder dollar till olika åtgärder för minskade koldioxidutsläpp i utvecklingsländer till slutet av nästa år.
– Sådana siffror ska man ta med en nypa salt. Ofta skryter man med pengar som redan finns avsatta till bistånd, säger Axelsson.
Utlovade bidrag dröjer
Trots miljardlöften från Frankrike och Tyskland saknas fortfarande stora pengar i FN:s klimatfond, GCF. Fonden, som ska hjälpa fattiga länder som drabbas av klimatförändringarna, har som mål att få ihop 10 miljarder dollar innan årsskiftet. Till år 2020 ska fonden dela ut 100 miljarder dollar årligen.
– Trots de utlovade bidragen har fonden fortfarande fått in mindre än en sjättedel av den summa som de utvecklade länderna borde bidra med, säger Tim Gore på organisationen Oxfam.
Frankrike meddelade under klimatmötet i New York på tisdagen att landet bidrar med en miljard dollar till fonden, vilket även Tyskland lovade i juli.
Sverige har lovat att bidra med 45 miljoner dollar, motsvarande cirka 300 miljoner kronor, men meddelade i våras att hälften av summan får vänta till 2015.
– Under de senaste dagarna har engagemanget för klimatfrågan stärkts världen över, och en rad åtaganden har gjorts inom många olika sektorer. Detta visar på att det finns hopp om att vi kan uppnå verklig förändring, säger Martin Vogel klimatpolitisk handläggare för Svenska kyrkan på plats i New York.
– Men tyvärr har denna entusiasm inte gett eko i uttalanden från de flesta av de politiska ledarna. Samtidigt som nätverk av städer världen över, investerare och delar av den privata sektorn samt religiösa ledare åtagit sig att sänka koldioxidutsläppen, riskerar politiska ledare att släpa efter. Samtidigt höjs förväntningarna på faktiskt politiskt ledarskap, säger Martin Vogel i ett uttalande.