Få människor vid iranska gränsen: ”Vill fortsätta sin kamp för demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsstyrkorna har eskalerat det blodiga våldet mot demonstranterna i Iran. Trots det så är det få människor vid gränsövergången till grannlandet Irak.

– För många, framförallt för unga kvinnor, är det en revolution som pågår. De vill vara kvar och fortsätta sin kamp för frihet och demokrati, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Vid Haj Omran, gränsövergången mellan Iran och Irak, är det svårt för SVT:s team, reporter Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsabbagh, att ta sig in i det land där unga kvinnor just nu kämpar för sina rättigheter.

–  Vad jag vet så finns det inga internationella journalister på plats i Iran. Även i vanliga fall så är det oerhört svårt att få visum och få komma och rapportera inifrån Iran. Just nu är det helt omöjligt, säger Samir Abu Eid.

Senaste nytt i sociala medier

Omvärlden får i stället följa händelserna via medborgarnas egna bilder från demonstrationerna.

– Det vi får förlita oss till är bilder från sociala medier som vanliga människor filmat. Några oberoende internationella journalister finns inte inne i Iran, de inhemska har gripits.

Rädda för att fly

Förutom hopp om förändring så är det också en eskalering av våldet som får människor att fly till grannlandet.

– Det vi har fått veta är att det är allt färre människor som kommer över gränsen. Dels så hoppas de att det här ska leda till förändring. Sen är det många som är rädda på grund av brutaliteten från regimen och säkerhetsstyrkorna. Så många stannar hemma.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.