• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vanligtvis lagras lösenord internt med kryptering. Men i det här fallet har de lagrats helt öppet, och lämnat dem väldigt sårbara vid en sådan attack. Foto: Dado Ruvic/TT

Facebook lagrade miljontals lösenord – helt öppet

Uppdaterad
Publicerad

Facebook erkänner att de av misstag lagrade hundratals miljoner av användarlösenord helt oskyddat, rapporterar Wired. Tusentals Facebook-anställda hade kunnat få tillgång till lösenorden med en enkel sökning, uppger sajten.

Facebook lagrade lösenorden i sina interna servrar utan kryptering. Det rör sig om hundratals miljoner lösenord som registrerats sedan 2012 på Facebook, Facebook Lite och Instagram, uppger Wired.

Vanligtvis lagras lösenord internt med kryptering. I korthet innebär det att vid till exempel en hackerattack, ändå har svårt att få tillgång till lösenorden. Men i det här fallet har de lagrats helt öppet, och lämnat dem väldigt sårbara vid en sådan attack.

Felet ska vara åtgärdat

Facebook säger att det inte finns några tecken på att någon internt ska ha försökt komma åt lösenorden och att de aldrig funnits tillgängliga för någon utanför företaget. Felet som gjorde att lösenorden fanns tillgängliga ska vara åtgärdat säger företaget.

Skandalerna rörande Facebook har avlöst varanda de senaste året. Stormen kring Cambridge Analytica orsakade under förra året ett internationellt ramaskri. Det var The Guardian som avslöjade att företaget, som arbetat med politiska kampanjer, däribland Donald Trumps valkampanj, fått tillgång till runt 87 miljoner användares privata information utan deras tillåtelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.