Facebook stoppar alla konton från konspiratoriskt nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Facebook vidtar ytterligare åtgärder mot det konspiratoriska nätverket QAnon. Från och med nu raderar sociala-medierjätten alla konton, sidor och personkonton som kan kopplas till rörelsen.

– Det kommer att ta tid och pågå i dagar och veckor, skriver Facebook i ett uttalande.

Facebook gick i augusti ut och meddelade att de startar en offensiv mot innehåll som kan kopplas till det konspirationsteoretiska nätverket QAnon. Över 1500 sidor och grupper om våld relaterade till rörelsen har sedan dess tagits bort från plattformen.

Nu uppger sociala-medierjätten att de vidtar ytterligare åtgärder och raderar alla konton, sidor, grupper och personkonton som hanterar och kan kopplas till QAnon. Åtgärderna omfattar även rörelsens närvaro på Instagram.

”Vi påbörjar arbetet i dag och tar bort konton löpande. Men det är ett arbete som kommer att ta tid och därför behöva fortsätta under de kommande dagarna och veckorna”, skriver Facebook i ett uttalande.

Stor insats

Åtgärden är, enligt Facebook, den största enskilda insatsen mot desinformation riktat mot ett enskilt nätverk i företagets historia.

Enligt Facebook har företaget noga studerat effekterna av åtgärderna som infördes i augusti och sett att problemen fortsatt.

Bland annat uppges QAnon-anhängare ha spridit desinformation och påståenden om de pågående skogsbränderna i västra USA, vilket har försvårat räddningsinsatserna i de drabbade områdena.

Samtidigt uppges anhängarna ständigt ändra sina kommunikationsmönster vilket har försvårat arbetet med att hindra spridning av desinformation trots de riktade insatserna i augusti och september.

Enligt Facebook ska arbetet pågå tills vidare och ytterligare åtgärder kan komma att vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.