Nya inreseregler för resenärer från sex, i huvudsak muslimska, länder till USA infördes under torsdagen. Regelverket är en omarbetad version av det dekret som infördes av den amerikanske presidenten Donald Trump i januari.
LÄS MER: Trumps inreseförbud har trätt i kraft
Inreseförbudet gäller i 90 dagar för besökare från de sex länderna och i 120 dagar för flyktingar, som nu behöver kunna påvisa ”äkta koppling” till USA.
De nya reglerna kan sammanfattas i några punkter:
- Nya sökande från länderna Syrien, Sudan, Somalia, Libyen, Iran och Jemen ska kunna bevisa att de har nära band till en familjemedlem som redan finns i USA.
- Som giltiga familjemedlemmar räknas en förälder eller svärförälder, make eller maka, barn, vuxet barn, svärson, svärdotter eller syskon (hel- eller halvsyskon och styvsyskon räknas även som ”nära familj”). Nu har det konstaterats att även förlovade räknas in i denna kategori.
- De som däremot inte räknas som ”nära familj” är far- och morföräldrar, barnbarn, fastrar, farbröder, mostrar, morbröder, syskonbarn, kusiner, svägerskor och svågrar.
- Samma krav gäller, med några undantag, även flyktingar som fortfarande väntar på godkännande.
- Om du har dubbelt medborgarskap, alltså medborgarskap i både Sverige och i ett av dessa sex länder, påverkas du inte av inreseförbudet, skriver USA:s Sverigeambassad på sin hemsida.
- Visum som redan har godkänts kommer inte att återkallas.
- Journalister, studenter, arbetare eller föreläsare som har giltiga inbjudningar eller anställningskontrakt i USA kommer inte att omfattas av inreseförbudet.
Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud
- Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.
- Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan ”religiöst förtryck” (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
- Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington DC tid att utarbeta rutiner för ”extrem granskning” av människor från de utpekade länderna.
- Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.
- Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen var Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag gjordes också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopades också.
- Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men stoppades tillfälligt av domstolar i Hawaii och Maryland. Stoppet fastslogs senare. Justitiedepartementet vände sig till Högsta domstolen för att häva stoppet. Den 26 juni meddelade HD att man ska ta upp fallet i höst. Tills dess får presidentordern införas, men enbart för personer som inte kan påvisa en ”äkta koppling” till USA.