Frankrike Lagen mot tiggeri upphörde 1994 men det är fortfarande olagligt att tigga med barn eller aggressiva djur.
Italien Förbjudet om man tigger med barn eller djur. Tillämpas dock inte.
Polen Tiggeri är lagligt bara om personen inte kan arbeta eller har tillräckliga resurser. Annars olagligt. Lagen tillämpas dock inte eftersom ingen förstår vad den egentligen innebär.
Rumänien Alla typer av tiggeri förbjudet.
Ungern I särklass hårdast lagstiftning. Hemlöshet kriminaliserad. I en stadsdel i huvudstaden Budapest är det bland annat förbjudet att plocka saker från hushållssopor och återvinningsstationer.
Grekland Tiggeri kan ge sex månaders fängelse och upp till 3.000 euro i böter.
Storbritannien Tiggeri är olagligt. Lagen skrevs redan 1824. Finns även en lag från 2003 om ”anti-social behaviour”, som bland annat handlar om aggressiva tiggare. Det är även förbjudet att låta barn tigga. Det finns även regler kring allmän ordning som kan bötfälla tiggare. Lagarna anses inte ha haft så stor verkan. Diskussion om förnyelse av lagarna.
Danmark Tiggeri är olagligt.
Irland Aggressivt tiggeri samt tiggeri i närheten av uttagsautomater är förbjudet. Lagen tillämpas dock inte.
Norge Tiggeriförbud i vissa kommuner.
Finland Tiggeri är lagligt men debatt pågår. År 2010 lade finska regeringen fram ett lagförslag i riksdagen om ett förbud mot aggressivt tiggeri som inte gick igenom.
Österrike Inget nationellt förbud men olagligt i flera förbundsländer (delstater). I staden Graz förbjöds tiggeri år 2011 i ett försök att hålla utslagna romer borta från gatubilden. Efter protester upphävdes förbudet år 2013 och nu har staden en annan hållning. Man lär romer odla vitlök.
Tyskland Lagligt men tiggeri som har kopplingar till bedrägeri är straffbart. Tiggeri ses som en ordningsfråga. Aggressivt tiggande är förbjudet på många ställen men att tigga tyst och stillsamt anses inte vara störande för den allmänna ordningen.
Källa: Feantsa, Brysselbaserad organisation som stöder hemlösa.