• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med Sveriges Nato-ansökan om turkiska oppositionen vinner valet? Och har de ens en chans mot Erdogan? Hör Sinan Ülgens analys i klippet. Foto: Arkiv/SVT

Fd diplomaten: Turkiska oppositionen kan godkänna Sverige snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 maj hålls det turkiska valet, och för första gången på över tio år har oppositionspartiet CHP en riktig chans att ta platsen som landets nya ledare – något som hade kunnat gynna Sverige i Natoprocessen.

– CHP är mycket mer intresserade av att faktiskt förstärka Turkiets västerländska identitet, säger Sinan Ülgen, före detta turkisk diplomat, i SVT:s Agenda.

Enligt Ünal Çeviköz, chefsrådgivare åt den ledande oppositionskandidaten Kemal Kılıçdaroğlu, kommer partiet sätta stopp för den sittande ledningens fördröjning av ett godkännande.

– Vinner oppositionen finns en stor sannolikhet att Sveriges ansökan godkänns innan mötet i Vilnius den 11-12 juli, säger Sinan Ülgen.

”Turkiska val inte rättvisa”

Han understryker dock att även om Erdogans regering vinner, tror han inte att Turkiet vill bli landet som blockerar Sveriges anslutning till Nato.

– Förlängs regeringens makthavandeskap kan de Natoförhandlingarna sträcka sig till efter Vilniusmötet.

Förväntar du dig att valet utförs rättvist?

– Nej, i turkiska val har tyvärr det parti som innehar makten en enorm fördel, säger Ülgen och förklarar att det beror på flera anlendingar.

– Vissa av de institutioner som är kritiska i valet tenderar att ha en viss tolkning av lagen för att stödja regeringspartiet. Dessutom är mediemiljön sannerligen inte balanserad.

Hör mer från den tidigare diplomaten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.