Alexander Norén i Aktuell-studion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dubbelsänkningen banar väg för svenska räntesänkningar. Foto: SVT.

Amerikanska centralbanken dubbelsänker räntan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s centralbank sänker sin styrränta med 0,50 procentenheter. Det är oväntat mycket och den första sänkningen sedan mars 2020. Fler sänkningar är dessutom att vänta – vilket kan få effekt även i Sverige.

– Det här ger råg i ryggen att fortsätta, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Redan inför beskedet var frågan om det skulle bli 0,25 eller 0,5 procentenheter. När det stod klart att det sistnämnda gällde reagerade den amerikanska börsen snabbt.

Strax efter klockan åtta på onsdagskvällen var S&P 500 upp 0,7 procent efter att ha varit på oförändrad nivå strax innan, skriver DI.

Indexet DOW gick även det upp 0,7 procent, skriver CNN.

Så påverkas Sverige

Det amerikanska beslutet att sänka styrräntan kan ge svallvågor i Sverige.

Det kan nu bli lättare för riksbanken att fortsätta med sin sänkningsbana utan att behöva snegla på USA, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Det här ger råg i ryggen att fortsätta, om man bedömer att svensk ekonomi behöver det, utan att bry sig om att amerikanerna hamnat efter, säger han i SVT:s Aktuellt.

Fler sänkningar att vänta

USA:s centralbank (Fed) förväntar sig att att räntan sänks med ytterligare 0,50 procentenheter i år. I prognosen finns också fyra räntesänkningar nästa år och ytterligare två 2026.

Nästa möte för centralbanken är 6 och 7 november, direkt efter det amerikanska valet.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, skriver på X att detta är ”början på monetärt pärlband av sänkningar”

Räntan i USA ligger nu på 4,75–5,0 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.