Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när en hel familj på nio personer begravs. Foto: RIA Novosti

Ryssland erkänner mord på civila ukrainare – för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Två ryska soldater har gripits för mord på nio personer i staden Volnovacha i den ockuperade Donetskregionen i sydöstra Ukraina, meddelar ryska utredningskommittén. Enligt The Guardian är det första gången som Ryssland erkänner att soldater dödat civila ukrainare.

I fredags firade Tatjana Kapkanets sin 51-årsdag hemma hos sin sons familj. Sammanlagt hade nio släktingar samlats i huset, varav två av dem var barn på fyra och nio år. Efter firandet hade alla gått och lagt sig – för sista gången. Under natten tog två förövare sig in i huset och mördade samtliga familjemedlemmar med skott i huvudet. 

Några dagar senare greps två misstänkta. Den ryska utredningskommittén har gått ut med att det handlar om två soldater som strider inom den ryska armén. Innan Prigozjins myteriförsök var soldaterna en del av Wagnergruppen. Enligt utredningskommittén föregicks mordet av ett bråk mellan förövarna och familjemedlemmarna.

”Dog på grund av några liter sprit”

Det finns olika versioner om vad konflikten ska ha handlat om. Den oberoende ryska nyhetssajten ”Viktiga historier” har pratat med en vän till den mördade familjen som menar att orsaken var alkohol. 

– Den ryske soldaten krävde att få gratis hembränt. Han nekades och det ledde till ett högljutt bråk med hot. Nio personer mördades på grund av några liter sprit, berättar vännen. 

”Kriget har förstört hans hjärna”

Efter gripandet publicerade en anonym Telegramkanal bilder på de ryska soldater som ska ha begått brottet. Det ska handla om två soldater, 21 och 28 år gamla, från en marininfanteribrigad.  

Det Pragbaserade medieprojektet ”Sibiriens verklighet” har pratat med 28-åringens bror som bekräftar att hans bror strider i Ukraina. 

– Jag är i chock. Jag tror att kriget har förstört hans hjärna, säger brodern till tidningen.

Belönades för hjältemod

En av de misstänkta har synts i ryska nyhetsreportage om kriget på statliga tv-kanaler där han bland annat berättar om hur överlägsna de ryska styrkorna är jämfört med de ukrainska.

Strax innan mordet guidade även båda soldaterna guvernören från Kamtjatka som var på besök i det ockuperade området. Guvernören belönade under besöket de nu misstänkta soldaterna med medaljer för hjältemod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.