EU:s utlovade artilleriammunition till Ukraina skulle inledningsvis komma från befintliga lager, och sedan genom gemensamma upphandlingskontrakt och ökad industriell kapacitet.
Källor och dokument som granskats av Bloomberg visar att det finns en risk att målet inte kommer att nås och att flera EU-medlemsstater har bett EU:s avdelning för utrikespolitik att förlänga tidsfristen för kontrakten.
– Det är naturligtvis ett problem att man inte står vid det man har lovat, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.
Pris på ammunition ska ha ökat
USA har, enligt källor till Bloomberg, uppmanat EU att intensifiera sina ansträngningar. En källa berättar även att priset på ammunition har stigit sedan initiativet lanserades, vilket innebär att den nuvarande budgeten kanske inte är tillräcklig för att uppfylla målen.
– Om det är så är det ju svårt att kalla det här för ett svek. Då beror det ju på yttre omständigheter, och möjligen en dålig beredskap, säger Joakim Paasikivi.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi anser att en annan anledning till att målen inte kommer att kunna nås är att många europeiska länder har dragit sig för att från politiskt håll lägga de långsiktiga beställningar på industrin som krävs för att man ska kunna öka produktionen av artilleripjäser.
Ryska fabriker beräknas leverera två miljoner granater
Samtidigt som EU släpar efter visar uppskattningar att ryska fabriker kommer att leverera två miljoner granater nästa år och Ryssland har också fått leveranser från Nordkorea.
Eftersom Ukrainas motoffensiv gör begränsade framsteg och man förbereder sig för ett utdraget krig, är de ammunitionsleveranser som EU utlovat avgörande för att hjälpa Ukraina att hålla jämna steg med den ryska produktionen.
– Artilleripjäser är det materielslag som har dödat flest människor i det här kriget. De är oerhört effektiva och nödvändiga för striden, säger Joakim Paasikivi.