Det här är en av kvinnorna som sitter i fängelse i El Salvador. Foto: SVT

Fick missfall – dömdes till 30 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

El Salvador i Latinamerika har en av världens striktaste abortlagstiftningar. Varken våldtäkt, incest eller fara för kvinnans liv legitimerar abort. Kvinnor som får missfall riskerar fängelse.

Just nu sitter sjutton kvinnor i El Salvador i fängelse dömda för barnamord. Deras brott är att de misstänks ha gjort abort. Fängelsestraffen är långa, upp till 30-40 år och så har det varit sedan 1998 då abort totalförbjöds i El Salvador.

I salvadoriansk TV säger en förespråkare för organisationen ”Ja till livet” att kvinnorna ljuger.

– Vi vet att de försökt ta ut sina foster och slagit dem och bankat på dem, trots att de hävdar att de haft komplikationer vid graviditeten, säger Karla de Lacayo.

”Vill ändra lagstiftning”

Att tala om abort är tabu i det djupt religiösa El Salvador men förra året inleddes en kampanj för att uppmärksamma ett fall med en kvinna som kallades Beatriz. Hon riskerade att dö om hon fullföljde graviditeten.

Högsta domstolen avslog ansökan om abort och man beslutade istället om att göra ett för tidigt kejsarsnitt. Resultatet blev att barnet dog bara timmar efter födseln. Det här gjorde att man började prata om hur lagstiftningen var utformad.

Fängelse i 30 år

Advokaten Dennis Munoz Estanlyes klient Manuela fick ett missfall under sin graviditet.

– Hon blödde, togs in på sjukhus och höll på att förblöda, men istället för att få vård häktades hon och fördes till ett fängelse, säger Dennis Munoz Estanley.

Efter ett tag i fängelset upptäckte man att hon hade cancer och att missfallet kunde ha orsakats av det, men trots det blev hon dömd för mord.

Domaren sade i sitt utlåtande att ”hennes modersinstikter borde ha gjort att hon behöll barnet”. Manuela dog i fängelset på grund av att hon inte fick rätt behandling av sin cancer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.