Foto: TT

Finansbolag hotar lämna London vid Brexit

Uppdaterad
Publicerad

London är i dag Europas finansiella centrum och sysselsätter drygt en halv miljon människor. Flera finanshus hotar nu lämna London om Storbritannien lämnar EU. Svenska SEB tror dock att de tvärtom kan behöva anställa fler.

– Vi kan komma att behöva fler som jobbar med bolagsstyrning och regelverk vid en Brexit, säger Sir Roger Gifford som är chef för SEB:s verksamhet i Storbritannien.

Amerikanska banken JP Morgan har hotat att flytta en stor del av sina 19.000 jobb från London till Frankfurt eller Bryssel vid en Brexit och Brittiska storbanken HSBC har sagt att man stannar i London men att runt 1.000 kapitalplacerare kommer flyttas till Paris. Tyska Deutsche Bank har antytt en flytt av 9.000 anställda vid ett brittiskt EU-uttåg.

Stad i staden

Den brittiska regeringen har under lång tid arbetat medvetet för att bygga upp London som Europas självklara finansiella centrum. Till exempel har distriktet City of London, där många av bankerna har sina huvudkontor, fått en egen juridisk status, som en stad i staden, med avregleringar, privatiseringar och skattesubventioner. Området har till och med en egen polis och flagga.

#delateuropa

Sir Roger Gifford, som adlades 2012, är en av finansiella Londons mest inflytelserika män. Han var bland annat Lord Mayor of London 2012-2013 vilket är den högsta positionen inom City of London, en historiskt position med långtgående maktbefogenheter.

”Inget vet”

Han har jobbat inom SEB sedan 1982, då på mäklarfirman Enskilda Sucurities, och han blev chef för SEB:s brittiska verksamhet 2000.

Gifford säger att ingen kan veta vad som händer om britterna lämnar EU. Men trots alla hot från de stora finansbolagen om flytt så är han övertygad om att London kommer förbli Europas finansiella centrum.

– Jag tror att så länge London är ett blomstrande centrum för kapitalmarknaden och för investerarindustrin så kommer alla banker vilja vara en del av det. För kapitalmarknadsindustrin finns inget annat uppenbart centrum i Europa, säger han.

Finansdistriktet blomstrar

Trots att Robert Gifford inte är lika alarmistisk som cameronregeringen och en stor del av kollegorna i City of London är han övertygad motståndare till en Brexit.

– Londons finansiella distrikt har varit extremt attraktivt för internationellt kapital. Kapitalförvaltningen har fördubblats de senaste åtta åren till tre biljoner pund. Och det finansiella distriktet blomstrar på grund av öppna gränser och handel. Om detta ändras vet jag inte vad som händer, säger han.

I Storbritannien finns runt 350 olika banker representerade. De flesta har kontor i centrala London. Svenska Handelsbanken har närmare 2.000 anställda i Storbritannien, banken SEB har cirka 160, de flesta jobbar på kontoret i City of London, mitt emot St Pauls Cathedral där körsbärsträden just slagit ut.

Stora spelare

I andra änden av centrala London, två kvarter bortom parlamentet har den nyliberala tankesmedjan Institute of Economic Affairs sitt kontor. Gammalt tvåvåningshus, ljusa färger. IEA anses vara Storbritanniens mest inflytelserika. De anser att landet bör lämna EU och att finansbranschens oro är överdriven. Till exempel nämner han det så kallade finanstjänstepasset som icke-EU-banker kan få för att verka i London och få tillgång till hela EU:s marknad utan ytterligare regelkrav.

– Många banker är stora spelare i finansdistriktet. De är måna om att ha passet för att ta del av EU:s inre marknad och om vi förbli medlemmar av det ekonomiska samarbetet inom EES så kommer det inte att ändras alls, säger Ryan Bourne som är chef för IEA:s Public Policy-avdelnig.

”Slipper regler”

Enligt Ryan Bourne har finansbranschen ofta en större motvilja mot risk än andra branscher.

– Men politiska beslutsfattare bör inte ta hänsyn till det utan mer se till samhällets bästa. Dessutom måste de finansiella institutionerna väga ett EU-medlemskap mot den ökande bördan av EU-regler, något som vi slipper om vi vore utanför EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet