Den förödande eldsvåda som besinningslöst slukade 24-våningshuset Grenfell Tower i västra London under onsdagsmorgonen, och dödade minst 58 personer, har skapat starka reaktioner i Storbritannien.
LÄS MER: Dödssiffran stiger i Londonbranden
Identifieringsarbetet av de omkomna väntas fortsätta i flera veckor till. Samtidigt rasar debatten om huruvida eldsvådan hade kunnat förhindras.
– Om det finns åtgärder vi kan ta för att göra byggnader mer säkra, så måste det göras nu, sa finansminister Philip Hammond i en laddad invervju med tevekanalen BBC1:s Andrew Starr.
LÄS MER: Aktionsgrupp varnade för brandrisken under renoveringen
Lättantändlig fasad kan vara olaglig
Lägenhetshusets fasad, som bestod av aluminium, innehöll det lättantändliga plastmaterialet polyeten. Ett material som är olagligt att använda på byggnader som är högre än 18 meter, enligt uttalanden från brittiska finansdepartementet.
Brittiska nyhetsmediet The Guardian har tidigare rapporterat om att fasaden som användes var betydligt billigare än andra, mer brandsäkra, alternativ.
En utredning ska avgöra om förbudet gällde under tiden för branden, kommenterade finansminister Philip Hammond i en intervju med BBC på söndagen.
– Det handlar alltså om två frågor. Ett, är våra regler korrekta – tillåter de rätt typ av material och förbjuder fel material? Och den andra frågan – följdes reglerna i det här fallet?
LÄS MER: Nyrenoverad fasad kan ge svar om Londonbranden
Huset saknade vattensprinklers
Under intervjun fick finansministern också frågan om vattensprinklers, alltså vattenspridare som monteras i taket. De kan då kan fungera som brandsläckare vid plötsliga eldsvådor.
I Grenfell Tower fanns inga vattensprinklers. En utredning måste avgöra om beslutet att inte installera dem i lägenhetshuset var felaktigt, sa Philip Hammond.
– Om den tekniska utvärderingen kommer fram till att vattensprinklers är det bästa sättet att hantera problemet, så absolut. Jag är ingen expert, men jag förstår det som att sätta in vattensprinklers inte alltid är det bästa sättet att garantera brandsäkerhet i en byggnad.
LÄS MER: Brandmannen Damian var mitt i eldinfernot: ”Såg folk dö”
Uttalandet ledde till en hätsk meningsväxling mellan finansministern och programledaren Andrew Marr, som ifrågasatte behovet av en teknisk utredning.
– Ursäkta, jag är ingen expert heller, men behöver vi verkligen teknisk expertis för att förstå att vattensprinklers förhindrar eldsvådor?
– Det är en teknisk fråga, svarade Philip Hammond då, vilket provocerade programledaren:
– Det är väl inte alls en teknisk fråga?
LÄS MER: Höghuset tros ha saknat brandbarriär
Borgmästaren: Hade kunnat förebyggas
Londons borgmästare Sadiq Khan anser att den förödande branden i höghuset Grenfell Tower var en ”olycka som hade gått att förebygga” och att den orsakades av ”år av försummelse” av ledningen för stadsdelen och av olika brittiska regeringar.
– Människor är arga, inte bara för det svaga gensvaret dagarna efteråt från stadsdelen och från regeringen, utan även för år av försummelse från stadsdelen, konstaterar Khan efter att han på söndagen deltagit i en lokal minnesmässa för brandens offer.
Borgmästaren slog också fast att den dödliga branden var ”en nationell katastrof som kräver ett nationellt svar”.
Enligt officiella uppgifter förmodas 58 människor ha mist livet branden i 24-våningsbyggnaden. Av dessa är minst 30 bekräftade dödsfall, övriga saknas fortfarande.