Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finländska stödet för ett Natomedlemskap är starkt – både i riksdagen och i folkopinionen. Det enda kritiska partiet har varit Vänsterförbundet, men de har valt att ”inte göra ett problem” av den här frågan, berättar Liselott Lindström. Foto: SVT/TT

Finland röstar om Nato-lag: ”Inte jättesmaskiga detaljer”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen väntas Finlands riksdag behandla lagstiftningen som möjliggör ett Nato-inträde.

– Det finns inte så jättemycket smaskiga detaljer, det handlar mest om praktiska och administrativa förberedelser, säger SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström till Morgonstudion.

För att lagförslaget ska gå igenom krävs endast en enkel majoritet i riksdagen, till skillnad från tidigare omröstningar om EU, beskriver Lindström.

Hon säger också lagförslaget innehåller formuleringen att Finland ”fortsättningsvis själv ansvarar för sitt nationella försvar” i framtiden, men att det inte står någonting om Natos kärnvapen.

– Finland har fortfarande en kärnenergilagstiftning som förbjuder tillverkning av kärnvapen och införsel på finsk mark.

”Sätter bollen i Turkiets och Ungerns händer”

Tidigare var tanken att Nato-lagstiftningen skulle klubbas efter det finländska riksdagsvalet i april men nu vill man undvika att det drar ut på tiden eller att frågan blir mer politiserad.

– Det är också ett sätt att undvika hela ”Finland-Sverige-frågan”. På så vis sätter man bollen i Turkiets och Ungerns händer, så fort de har ratificerat medlemskapet är Finland inne.

Enligt Lindström är det finländska stödet för ett Natomedlemskap starkt – både i riksdagen och i folkopinionen. Det enda kritiska partiet har varit Vänsterförbundet, som under tisdagens debatt meddelar att de föreslår ett avslag. Därmed kommer frågan gå till omröstning, vilket troligen kommer ske under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.