Finnair uppmanar personal att inte protestera mot Kina i företagets namn

Uppdaterad
Publicerad

Kina trappar upp informationskriget under protesterna i Hongkong. Företag pressas att hindra sina anställda att stödja protesterna i sociala medier. Flygbolaget Finnair är ett av de företag som uppmanat anställda att inte delta i protesterna på ett sätt som går att koppla till bolaget.

Nyligen avgick vd:n för Cathay pacific efter att företagets anställda ska ha deltagit i protesterna i Hongkong. Enligt bedömare ska företaget ha pressats av den kinesiska staten.

Flygbolaget Finnair är det senaste i raden av västerländska företag som inte vill att anställda tar ställning i protesterna, på ett sätt som går att koppla till bolaget. Kabinpersonal från Hongkong som jobbar för Finnair har blivit uppmanade att inte delta i demonstrationerna på ett sätt som går att koppla till flygbolaget, rapporterar South China Morning Post.

Protesterna i Hongkong

Det kan vara riskabelt för ett företag om det uppfattas som att det tar ställning för demonstranterna, säger Charly Salonius-Pasternak som är forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

– Kinesiska staten kan begränsa Finnairs möjlighet att operera i eller runt Kina, säger Charly Salonius-Pasternak till SVT.

Finnair: ”Blev kontaktade av kunder”

Finnairs presschef Päivyt Tallqvist säger till SVT Nyheter att deras anställda har full yttrandefrihet, men att vissa i kabinpersonalen, som är anställda via bemanningsbolaget OSM Aviation, hade skrivit om protesterna i sociala medier på ett sätt som gick att koppla till flygbolaget, vilket bryter mot medarbetarpolicyn.

– Vi blev kontaktade av kunder som uppfattade det som att det var Finnair som tog ställning. Då behövde vi be OSM Aviation att påminna sina anställda att de inte får använda Finnairs varumärke i politiska, religiösa eller kommersiella syften, säger Päivyt Tallqvist.

Hon säger att företaget inte har utsatts från påtryckningar från kinesiskt håll, utan det är regler som gäller för Finnairs medarbetare i alla delar av världen.

Paramilitärer nära gränsen

Hundratusentals hongkongbor har demonstrerat under sommaren. Protesterna utlöstes av ett lagförslag som skulle låta brottsmisstänkta utlämnas till Fastlandskina, men har sedan utvidgats till att handla om ett allmänt missnöje och oro över Pekings ökande inflytande över Hongkong.

Många har befarat ett stundande ingripande från kinesiskt håll efter att paramilitära styrkor samlats i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet