Finsk polisbil, polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska gängen tar sig in på finska marknaden: ”Försöker skapa nya nätverk” Foto: SVT

Finska polisens rädsla när ungdomsbrottsligheten ökar: Kan bli som i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm toppar listan över större städer i Norden med högst antal ungdomar inblandade i kriminalitet, enligt ny statistik. Men siffrorna i Finland ökar. Där försöker man nu agera innan nivåerna närmar sig de svenska.

– Vi har haft allvarliga våldsbrott i gatugängen men hittills har det inte skett ett enda mord kopplat till gatugängen, säger polisen Marko Forss i SVT:s program Inblick.

I Sverige är ungdomsbrottsligheten mest omfattande i Norden. Det visar en ny studie som jämfört de nordiska ländernas så kallade gatugäng; en gruppering som ofta är kopplad till en specifik geografisk plats och som sysslar med brottslighet tillsammans.

Studien är gjord i samarbete mellan flera nordiska forskare under ledning av kriminologen Markus Kaakinen vid Helsingfors universitet.

Främst handlar det om våldsbrott och narkotikabrott, men inte kopplat till någon organiserad brottslighet eller tyngre kriminella nätverk. I Stockholm beräknas 16 procent av ungdomar ha tillhörighet eller nära umgänge till den här typen av gäng.

Stor ökning av unga gärningsmän

Motsvarande siffra i Helsingfors är tio procent. De senaste åren har polisen i Finland sett en kraftig ökning av ungdomsbrottslighet. Antalet unga under 15 år som misstänks för brott som misshandel och rån har tredubblats sedan 2015, visar siffror från polisen.

I Finland arbetar polis, skola och civilsamhälle för att förhindra att ungdomsbrottsligheten utvecklas till den grova organiserade brottslighet som vuxit fram i Sverige, och nu även börjar sprida sig över landgränsen.

”Inte ett enda mord”

Polisen i Helsingfors har startat en specialgrupp för att fokusera på gatugängen. Men fler insatser krävs för att stoppa utvecklingen.

– Satsningen måste ske i skolan och genom barnavård. Skolgång är det viktigaste för att kunna bygga upp ett liv och en karriär, säger polisen Marko Forss.

Han tycker att Finlands problem med ungdomsbrottslighet fortfarande är på betydligt mildare nivåer än i Sverige.

– Vi har haft allvarliga våldsbrott i gatugängen men hittills har det inte skett ett enda mord kopplat till gatugängen, säger Marko Forss.

Se Inblick: Finlands taktik mot ungdomsbrottsligheten i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.