Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt kustbevakningen använder människor allt billigare båtar i metall, som beskrivs vara lika sjödugliga som badkar och har mycket större risk att sjunka. Foto: Andreas Hult/SVT

Fler döda på Medelhavet än på sex år: ”Exceptionellt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som EU-länderna enats om en ny migrationspolitik med hårdare gränskontroller, har fler människor dött på Medelhavet än på sex år. SVT har besökt Tunisien som under våren blivit det land varifrån flest människor tar båten till Europa.

– Det är ett exceptionellt läge, och utmattande, säger Anas Hakim, Röda halvmånens regionchef i Sfax.

Sedan i april går det inte en dag utan att döda kroppar spolas upp på Sfax stränder. Årets fem första månader har varit de dödligaste sedan 2017: 1 037 personer har rapporterats döda eller försvunna på Medelhavet, enligt UNHCR.

Samtidigt är mörkertalet stort och röda halvmånens läkare jobbar hårt för att identifiera kropparna . 

– Det har ökat jättemycket. Bland annat eftersom så många kommer hit, säger Anas Hakim från Röda halvmånen. 

Ryska Wagnergruppen anklagas

De flesta asylsökande och migranterna som genomför båtresan från Tunisien kommer från Afrika söder om Sahara. Elfenbenskusten och Guinea sticker ut – länder där ryska Wagnergruppen har ökat sin närvaro, och anklagas av Italiens regering för att medvetet driva människor på flykt mot Europa.

Enligt italienska inrikesministeriet hade landet i början av juni tagit emot drygt 50 400 personer som anlänt illegalt sjövägen, jämfört med drygt 19 700 personer under samma period i fjol.

Tunisien har blivit främsta avreselandet

Enligt FN:s migrationsorgan, IOM, ökade avresorna från Tunisien mellan januari och april med 1100 procent, jämfört med samma period förra året.

UNHCR listar flera orsaker: bland annat förföljelse och övergrepp riktade mot mörkhyade i Tunisien efter att landets president kallat dem ett hot mot demografin.

– Det politiska läget har tvingat många migranter att skynda på och fly från Tunisien oavsett omständigheter och färdmedel, säger Romdhane Ben Amor på tunisiska människorättsorganisationen FTDES.

Enligt FTDES har den nya italienska lagen som begränsar räddningsaktioner till havs ökat döden på Medelhavet.

– Det som intresserar Meloni är antalet som hindrades komma över och komma fram. Det vi prioriterar är att sänka antalet döda och saknade.

Mohammed Sidibé kom till Tunisien som 12-åring, och drömmer om att tjäna ihop pengar för att åka tillbaka till sin familj i Guinea – hör honom berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.