Zoo-personal tog hem tiger – för att rädda den från lågorna

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta människor har dött sedan i måndags och över 200 hem har förstörts till följd av bränderna i Australien. Samtidigt har medarbetare på en djurpark behövt ta hem vilda djur för att rädda dem.

– Det är en tiger på bakgården, säger djurskötaren Sara Ang till BBC.

Fortfarande befinner sig människor i brandhärjade områden och australiensk polis har med båt levererat 1,6 ton dricksvatten. De 4 000 drabbade i staden Mallacoota har behövt sova i sina bilar eller i offentliga byggnader.

Sammanlagt uppges minst 18 människor ha dött sedan bränderna började i augusti. 

Bränder i Australien

Men det kommer också solskenshistorier från katastrofområdet. En djurpark i staden Mogo, med Australiens största samling av primater, zebror, noshörningar och giraffer lyckades rädda alla 200 djur när elden härjade som värst. Medan de flesta av djuren hölls kvar på parken fick apor, pandor och en tiger följa med hem till en medarbetares hem.

– Några av de mindre aporna har flyttat in i huset, den röda pandan är i huset och det är en tiger på bakgården, säger djurskötaren Sara Ang till BBC.

”Inte förlorat ett enda djur”

Även hennes chef fick ta med sig djur hem.

– Just nu i mitt hem finns massa olika djur i de olika rummen, säger chefen Chad Staples till australiensiska tv-kanalen ABC. 

Chad Staples menar att hela djurparken hade brunnit ner om det inte hade varit för hans medarbetare som jobbat för att rädda djuren hela natten.

– Inte ett enda djur har vi förlorat, säger han.

Sätter in skepp

Under onsdagen ledde ett väderomslag med kyligare väder till att läget förbättrades i delstaten Victoria, men faran är inte över. Till helgen väntas situationen återförvärras.

Försvarsmakten i Australien har meddelat att den ska sätta in sitt 176 meter långa skepp HMAS Choules för att evakuera drabbade i Mallacoota. Skeppet beräknas komma fram på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet