Danielle och hennes dotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michaela firar sin treårsdag i en park i centrala Saint Louis, Missouri. Foto: Sara Cosar/SVT

Fler kan riskera straff för IVF-befruktning i USA

Publicerad

Omkring var 50:e barn i USA föds med hjälp av IVF. Men efter att flera delstater deklarerat att befruktade ägg ska ha samma rättigheter som utvecklade foster, riskerar IVF-behandlingar att stoppas.

– Det skapas en enorm osäkerhet kring vad det innebär för alla, säger Danielle Zoll Faith, som fryst ned befruktade ägg för att kunna bli gravid senare.

Provrörsbefruktning har blivit ett allt vanligare sätt att bli gravid på, särskilt för personer med fertilitetsbesvär eller kvinnor med endometrios.

Ägg plockas ut ur kvinnan och befruktas utanför kroppen. Vanligtvis befruktas flera ägg samtidigt, och många väljer att frysa ned befruktade ägg – så kallade embryon – för att kunna använda senare vid behov.

Embryo likställs med foster

I Alabama beslutade delstatens högsta domstol tidigare i år att embryon ska likställas med foster. Om embryon och foster har samma rättigheter innebär det att embryon inte får kastas eller förstöras hur som helst.

Beroende på lagstiftning skulle läkare och patienter kunna riskera att anklagas för mord, eller stämmas om de gjort sig av med ett nedfruset embryo.

Flera IVF-kliniker valde att stänga i Alabama på grund av utslaget i domstolen, och de kunde öppna igen först senare när en lag som skyddar kliniker från ansvar vid IVF-behandlingar röstats igenom där.

”Alla blir rädda”

Men i Missouri, ytterligare en delstat där lagen anger att livet börjar redan vid befruktning, så har frågan om IVF-embryon inte prövats.

Två republikanska guvernörskandidater sa dock nyligen i en debatt att de anser att embryon ska ha samma skydd som foster, något som fått debatten att ta rejäl fart där.

Därför oroar sig många i Missouri för att IVF-behandlingarnas framtid kan vara hotade.

– Det skapas en enorm osäkerhet kring vad det innebär för alla. Människor blir rädda, läkare blir rädda, kliniker blir rädda och patienter blir rädda, säger Danielle Zoll Faith, som fryst ned befruktade ägg för att kunna bli gravid senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.