Bilder från terrordådet vid London Bridge och på Drottninggatan i Stockholm. Foto: TT

Fler terrordöda i väst – men färre i världen

Uppdaterad
Publicerad

Bryssel, Nice, Berlin, Orlando – blodiga terrordåd skakade i fjol Västeuropa och USA, och bidrog sammantaget till bilden av en “terrorvåg”. Forskning pekar också på en dödlig trend i väst – men faktum är att andra världsdelar drabbas långt hårdare.

Panikslagna människor, skrikande larm och kvävande rök som sprider sig genom flygplatsen Zaventem i Bryssel. Snart därefter en explosion på ett tunnelbanetåg, och liknande skräckscener. 

De koordinerade terrordåd som i mars i fjol skakade den belgiska huvudstaden blev ännu ett smärtsamt exempel på de blodiga attacker som har drabbat Europa de senaste åren. Raden attacker i olika storstäder – även i år i Stockholm – har sammantaget bidragit till vad som beskrivits som en terrorvåg.

Terroriströrelsen IS

Allt fler döda i terrordåd

Och det med visst fog, enligt en forskningsrapport från amerikanska Global Terrorism Database som i sin tur sammanställs av Marylands universitet. Den senaste rapporten som offentliggjorts handlar om fjolåret. Av den framgår en flerårig trend med allt fler terrordåd, och allt fler döda.

SVT Nyheter har valt att titta på de fall som forskarna bedömer som i princip säkra terrordåd, och som dessutom uppfyller alla de tre krav för att ett dåd ska definieras som terrorism:

  • Att dådet har ett politiskt, religiöst eller annat liknande motiv.
  • Att syftet är att påverka politiskt, eller att skicka ett budskap till en bredare allmänhet.
  • Att attacken inte begåtts som del i ett vanligt krig.

Dåden varierar – det handlar om olika typer av motiv och om olika tillvägagångssätt. Men om man väljer att titta på antalet som dödats i terrordåd i Västeuropa och Nordamerika – ungefär vad man ibland beskriver som “väst” – så ser man en växande dödssiffra år för år. 2016 var med 236 dödsoffer (gärningsmän inkluderade), det dödligaste året sedan 2001 och 11 september-attackerna i USA.

IS-attacker sticker ut

I västländer är det särskilt attacker begångna av terrorgruppen IS och dess anhängare som sticker ut. IS har uppmanat till terrorattacker i väst. Men det handlar ofta om gärningsmän med liten eller ingen direkt kontakt med gruppen.

— Det har visat sig vara individer som har påverkats och ideologiskt influerats av IS men som inte har någon direkt koppling till gruppen, säger Erin Miller, som leder forskningsprojektet Global Terrorism Database, till SVT Nyheter.

Mindre än en procent dödas i västländer

Men även om terrordåd i västländer är allvarliga och väcker stor oro så finns de allra flesta dödsoffren i andra delar av världen. Enligt de siffror SVT Nyheter har valt dödades 25.673 människor runt om i världen i bekräftade terrordåd i fjol, varav alltså mindre än en procent i västländer. Bara i Mellanöstern och Nordafrika dödades i fjol 14.075 människor i sådana attacker.

Och trots allt har antalet döda i terrordåd globalt minskat tre år i rad, om än från en exceptionellt hög nivå 2014. Forskarna bakom rapporten medger själva att en del av statistiken handlar om attacker från grupper i gränslandet mellan typisk terrorism och uppror – som IS eller extremistiska jihadistgruppen Boko Haram i Nigeria.

Global minskning

Just Boko Haram har på senare år förlorat mark, liksom andra grupper i Afrika söder om Sahara som somaliska al-Shabab. De bidrar tillsammans till en minskning av terrordåd globalt. Både antalet attacker och dödsoffer minskade med en knapp tiondel i fjol, enligt Global Terrorism Database.

Den utvecklingen kan komma som en överraskning för många, tror forskaren Erin Miller.

— Det är överraskande för många att terrorhotet i Västeuropa toppade på 70- och 80-talet. Den kontexten glöms ofta bort.

LÄS MER: Storbritannien höjer terrorhotnivån till högsta nivån – nya attacker väntas inom kort

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet