Över 50 personer kunde räddas ur vattnet, men minst tolv omkom.

Flera barn döda efter olycka på Engelska kanalen

Uppdaterad
Publicerad

Minst tolv personer har dött efter att en fullsatt båt med asylsökande ”slets itu” på Engelska kanalen under tisdagen, rapporterar The Guardian.

Händelsen är en i raden av flera tragiska småbåtsolyckor på kanalen den senaste tiden. Enligt franska myndigheter räddades fler än 50 personer ur vattnet efter att båten gick itu.

Man har hittat tolv personer som omkom i olyckan, varav sex barn och en gravid kvinna. De flesta av eritreanskt ursprung, säger en fransk åklagare. Endast åtta av passagerarna ska ha haft flytvästar,

– Olyckligtvis slets botten på båten upp, säger Olivier Barbarin, ordförande i franska kommunen Le Portel söder om staden Boulogne-sur-Mer, där räddningsinsatsen inleddes vid 11.30-tiden på tisdagen.

Frankrikes inrikesminister ställer krav

Den senaste veckan har över 2 000 personer som söker asyl anlänt till Storbritannien med mindre båtar. Fler än 600 anlände den 28 augusti i 10 båtar, medan 351 anlände den 2 september på sex fartyg.

Med anledning av dödsfallen står Storbritanniens premiärministern Keir Starmer inför uppmaningar att öppna lagliga vägar så att potentiella flyktingar inte tvingas utföra farliga resor innan de ansöker om asyl i Storbritannien.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin anser att ett nytt migrationsavtal bör förhandlas fram mellan Storbritannien och EU för att underlätta vägen för asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.