• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Europeiska unionens högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, kritiserar den iranska regimen under en session om ”Mahsa Aminis död och förtrycket av kvinnorättsdemonstranter i Iran”, i Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Julien Warnard och Clemens Bilan/EPA

EU-länder vill införa hårdare sanktioner mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

Frysta tillgångar och reseförbud – det är några av de sanktioner som föreslås mot den iranska regimen efter dess våldsamma respons på protesterna i landet. Sanktionerna ska diskuteras i EU redan i oktober. Samtidigt öppnar även svenska politiker för sanktioner. 

– Man behöver ha både diplomati och starka sanktioner, säger Arman Teimouri (L) i ”P1 Morgon”. 

Protesterna i Iran efter 22-åriga Mahsa Aminis död har pågått i snart tre veckor. De senaste dagarna har flertalet videor spritts på sociala medier där den iranska säkerhetspolisen setts skjuta mot demonstranter, jaga studenter i garage och föra bort demonstranter med svarta tygpåsar över huvudet. Nu utkräver omvärldens politiker regimen på ansvar och vill införa nya sanktioner mot landet.

EU förväntas ta beslut 17 oktober

I måndags meddelade USA:s president att man kommer införa nya sanktioner mot de iranska makthavare som bär ansvar för den senaste tidens våld mot demonstranter i landet, enligt AFP och Reuters. 

Protester i Iran

Nu följer flera europeiska länder, som Frankrike, Danmark och Tyskland, i landets fotspår. De föreslagna sanktionerna ska riktas mot de som är ansvariga i landet för den våldsamma responsen mot protesterna.

Över 16 förslag från flertalet europeiska länder har nu lämnats in till EU. Förslagen förväntas ses över den 17 oktober då flera utrikesministrar ska fatta beslut i frågan och se över implementeringen av sanktionerna. En anonym källa uppger till Spiegel Magazine att man inte förväntar sig något motstånd i frågan.

S-toppar vill se en diskussion om sanktionerna

Även svenska politiker sällar sig nu till den skara som önskar se ökade sanktioner mot landet. I tisdagens P1 Morgon diskuterar Ardalan Shekarabi (S), avgående socialförsäkringsminister och den tidigare riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) – båda med rötterna i Iran – hur Sverige och väst ska agera efter regimens våldsamma hanterade av protesterna i landet.   

– Det finns länder, USA exempelvis, som har infört sanktioner mot moralpolisen i Iran. Det har övriga världen inte riktigt gjort. Det måste komma mer sanktioner och specifikt mot personer som ser till att det här förtrycket kan pågå, säger Teimouri. 

Ardalan vill i sin tur att regeringen och EU tar ställning till sanktioner men vill även att frågan om mänskliga rättigheter får större plats i diskussionen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet