Bedrägerinätverket har lurat tusentals personer i Europa att handla med kyptovaluta, enligt Eurojust. Foto: Sascha Steinbach/EPA

Flera gripna efter tillslag mot stort bedrägerinätverk

Publicerad

Europol och Eurojust har i en gemensam insats slagit till mot mot ett internationellt bedrägerinätverk. Över tusen personer, bland annat i Sverige, ska ha lurats att handla med kryptovaluta och blivit av med sammanlagt 30 miljoner euro.

Den koordinerade insatsen genomfördes den 11 maj. Sammanlagt greps sex personer – fem i Bulgarien och en i Israel. Tidigare har fem inblandade personer gripits i Spanien.

Personerna är misstänkta för att ha organiserat ett falskt handelssystem med högriskoptioner och kryptovalutor, skriver Eurojust i ett pressmeddelande.

Utöver gripandena har tillslag gjorts i flera länder, bland annat i Sverige.

– Tyskland bedriver en stor utredning kopplad till den här typen av brott och har nystat upp ett kriminellt nätverk som har lurat människor på mycket pengar. I den här utredningen har de hittat människor i Europa som kan kopplas till nätverket, säger Jonas Midlöv, gruppchef på polisens bedrägerisektion i region Syd.

Fick kontakt via sociala medier

Nätverket har drivit åtminstone fyra bluffsajter för onlineinvestering. Via sökmotorer och sociala medier fick de kontakt med offren, och utgav sig för att vara professionella börsmäklare.

Med hjälp av manipulerad mjukvara, som visade hur bra investeringarna gick, uppmanades offren att investera mer och mer, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Lyxbilar och miljoner i kontanter

Tyska myndigheter har varit drivande i insatsen. Bara i Tyskland har nätverkets offer förlorat omkring 7 miljoner euro.

Tillslag har gjorts i Bulgarien, Israel, Sverige, Polen, Lettland, Nordmakedonien och Spanien. Bland annat har man beslagtagit lyxbilar, smycken, elektronisk utrustning och 2 miljoner euro i kontanter, enligt Europol.

Polisen: Lätt att bli övertalad

Polisen i Skåne genomförde den 11 maj en husrannsakan för att säkra bevis till utredningen. Förhör har hållits, men ingen person greps. Enligt Jonas Midlöv är den svenska förgreningen bara en liten del av insatsen.

– Men det är värt att nämna att den här brottsligheten växer mer och mer även i Sverige. Man ska tänka efter två gånger innan man investerar i något som bara dyker upp på en skärm. De här personerna är duktiga och vältaliga, det är lätt att bli övertalad att tro på det, säger han.

Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot investeringsbedrägeri

  • Ta reda på fakta – förstår du tjänsten och verkar erbjudandet rimligt?
  • Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det troligen så.
  • Seriösa företag erbjuder sällan finansiella investeringar över telefon, särskilt inte på kvällar.
  • Har bolaget tillstånd för sin verksamhet? Titta om företaget finns med på Finansinspektionens varningslista.
  • Acceptera aldrig att någon tar kontroll över din dator genom ett fjärrstyrningsprogram.
  • Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
  • Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna. De är oftast också bedragare.
  • Anmäl till polisen.
  • Om betalningarna skett i ett annat land kan du även anmäla bedrägeriet i det aktuella landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.