Flera hörda i implantatskandal

Uppdaterad
Publicerad

Grundaren av det franska företaget PIP, som sålt undermåliga bröstimplantat, fick på fredagen anklagelserna preciserade för sig av en undersökningsdomare.

72-årige Jean-Claude Mas greps i torsdags i södra Frankrike och misstänks för vållande till kroppsskada. Brottsanklagelserna formaliserades i Marseille på fredagen.

Mas släpptes efter gripandet mot borgen vilket väckt häftig kritik. Även företrädare för patientgrupper har hörts av domaren i samband med gripandet. En förundersökning inleddes mot Mas i december sedan en kvinna med implantaten dött i cancer.

Farliga bröstimplantat

Gick i konkurs

PIP gick i konkurs 2010 efter avslöjanden om att hälsovådligt silikon använts i bröstimplantat som sålts i hela världen. Minst 400.000 kvinnor tros ha låtit operera in implantaten, som också befaras kunna spricka lättare än implantat av bättre tillverkning.

Produkter från PIP (Poly Implant Prothèse) har också förekommit på kliniker i Sverige. I Frankrike, Tyskland och Tjeckien har myndigheter uppmanat patienter att låta byta ut PIP-implantat. Andra länder rekommenderar berörda att undersöka sig. Studier av implantatens farlighet pågår.

Enligt en tidigare PIP-medarbetare användes material som inte var godkänt för medicinska produkter i tre fjärdedelar av implantaten från bolaget.

Även Claude Coty, som haft flera olika poster i bolagets ledning, greps i torsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga bröstimplantat

Mer i ämnet