Flera länder har redan släppt fångar i förtid. Foto: Erika SANTELICES / AFP

Flera länder friger fångar i förtid

Publicerad

För att minska spridning av coronaviruset på överfulla fängelser vädjade FN:s människorättschef, Michelle Bachelet, nyligen till världens länder om att släppa ut fångar som inte utgör en risk för samhället. Turkiet, Iran och Norge är några länder som hörsammat vädjan.

Turkiets parlament har röstat igenom en lag som gör det möjligt att släppa tiotusentals fångar ur fängelser i landet som en säkerhetsåtgärd mot pandemin. Och i början av mars uppgav Gholamhossein Esmaili, talesperson för Irans rättsväsende, att 54 000 av landets fångar som testats negativt för Covid-19 frigivits mot borgen.

Åtgärderna syftar till att stävja smittspridningen av coronaviruset och minska risken att fängelser blir smitthärdar.

Coronapandemin

Svårkontrollerat

Marocko, Etiopien, Sudan och Saudiarabien uppges ha valt samma strategi om än i mindre skala. De uppgifterna är dock svåra att kontrollera.

Även Afghanistan väntas frige omkring 10 000 fångar för att undvika smittspridning och i Tyskland överväger förbundslandet Nordrhein-Westfalen att släppa 1 000 fångar för att frigöra utrymme på anstalterna.

Norge friger

Av samma anledning har även Norge frigivit interner. För att inga intagna ska behöva dela rum med varandra har 260 interner frigivits mellan 10 och 30 dagar tidigare än planerat, enligt Kriminalomsorgsdirektoratet.

Inte aktuellt i Sverige

Trots att den svenska kriminalvården i Sverige brottats med platsbrist under de senaste åren är det inte aktuellt att släppa ut intagna från svenska fängelser på grund av trängsel innan de avtjänat sina straff.

– Det är en utmaning när vi har få lediga platser men det är inget problem att hantera det så här långt, säger Jörgen From Nordin som är stabschef på Kriminalvården.

Smittade väntar

Däremot måste personer som väntar på att avtjäna fängelsestraff, men inte är frihetsberövade, och som uppvisar symtom på smitta, vänta på att inställa sig tills de är symtomfria, uppger Kriminalvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet