Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab (t.v.) och USA:s utrikesminister Antony Blinken (t.h.) kräver att Navalnyj friges.

Flera länder kräver att Navalnyj friges

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Navalnyjs fängelsedom har väckt starka reaktioner i omvärlden. USA, Storbritannien och Tyskland hör till länderna som kräver att oppositionspolitikern omedelbart sätts på fri fot.

Flera länder delar bilden av att tisdagens dom mot oppositionspolitikern och antikorruptionsbloggaren Aleksej Navalnyj var politiskt motiverad.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett skriftligt uttalande att USA är djupt bekymrade över domen.

Man kommer nu samråda med allierade stater för att hålla Ryssland ansvariga för att de ”misslyckas med att upprätthålla sina medborgares rättigheter”, heter det enligt uttalandet.

Tyskland ”Bittert slag mot rättsväsendet”

Den tyska utrikesminister Heiko Maas beskriver domen som ett bittert slag mot det ryska rättsväsendet.

”Dagens dom mot Alksej Navalnyj är ett bittert slag mot fundamentala friheter och mot rättsväsendet i Ryssland”, skriver han på Twitter med tillägget: ”Aleksej Navalnyj måste friges omedelbart”.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron kräver att han friges och kallar dagens dom ”oacceptabel”.

Storbritannien: ”Perverst domslut”

Än hårdare kritik kommer från Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab:

”Storbritannien uppmanar till en omedelbar och ovillkorlig frigivning av Alksej Navalnyj och alla demonstranter och journalister som fängslats under de senaste två veckorna”, säger Raab och fortsätter:

”Dagens perversa domslut, som riktar sig mot offret av en förgiftning snarare än dem som ligger bakom den visar att Ryssland misslyckas med att möta de mest grundläggande åtaganden man kan förvänta sig av en medlem i det internationella samfundet.”, säger han enligt Reuters.

Litauen: Krävs sanktioner

Tuff kritik kommer även från Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis som uppmanade till nya sanktioner mot Ryssland.

”Dialogen mellan Ryssland och EU är nu bara möjlig genom språket av sanktioner”, säger han och fortsätter:

”Om inte omvärlden skyndar sig kommer Litauen överväga att införa sanktioner på egen hand”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.