Sökandet efter det malaysiska flygplanet MH370 har hittills inte lett till några större fynd. Foto: TT/AP

Sökande efter försvunna malaysiska MH370 kan avslutas i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående sökinsatsen efter det malaysiska flygplanet MH370 väntas avslutas till sommaren. Det meddelar malaysiska myndigheter på minnesdagen snart fyra år efter att planet försvann, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Flygplanet med 239 passagerare försvann när planet åkte från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars 2014. Sedan dess endast några vrakdelar flutit upp öster om Afrika – flygplanet och dess passagerare har fortfarande inte hittats.

I höstas tog malaysiska myndigheter sökinsatsen till en ny nivå när man ingick ett avtal med det amerikanska företaget Ocean Infinity om att undersöka ett område som ännu inte undersökts. Insatsen som påbörjades i januari har ännu inte lett någon vart och sökinsatsen kommer nu att förflyttas till ett annat område på havsbotten, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Sökinsatsen väntas avslutas i mitten av juni, meddelar malaysiska myndigheter under minnesdagen. Förhoppningen är att man fram till dess kommer att ha hittat flygplanet och kvarlevorna från passagerarna och besättningen.

Minnesdag hölls under lördagen

Samtidigt kommer man att fatta beslut inom två veckor om hur planet och dess svarta låda ska bärgas om delarna skulle hittas framöver. Hittills har inte utredare enats i om planet drabbades av mekaniska problem eller om det var avsiktligt att flygplanet förvann från radarn för fyra år sedan.

Under lördagens minnesdag, snart fyra år efter att planet försvann, tände familjemedlemmar ljus i hopp om att planet ska hittas.

– Vi vill påminna alla att MH370 inte är historia, det är framtiden, säger advokaten Grace Nathan, vars mamma var på planet, till Reuters.

– Det är viktigt för flygsäkerheten att vi hittar MH370 så att vi kan förhindra att något sådant här händer igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.