• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Nytt försök att lösa MH370-mysteriet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en sökinsats kommer att genomföras för att hitta det sedan snart fyra år försvunna flygplanet MH370, uppger nyhetsbyrån AP.

Det amerikanska företaget Ocean Infinity har skickat ett fartyg till de södra delarna av Indiska oceanen. De har fått grönt ljus av malaysiska myndigheter, som avslutade den officiella sökinsatsen för ett år sedan.

– Erbjudandet från Ocean Infinity bygger på ”ingen lösning, ingen betalning”, säger den malaysiske transportministern Low Tiong Lai till AP.

Fartyget kommer att söka i det 25.000 kvadratkilometer stora området som en expertgrupp pekat ut.

Malaysiskt plan försvann

Tidigare sökinsatser har täckt flera miljoner kvadratkilometer havsyta och 710.000 kvadratkilometer havsbotten, på som mest 6 000 meters djup.

De enda spåren efter flygplanet – och de 239 personer som befann sig ombord – är mindre delar som flutit i land på Afrikas kust och på öar utanför.

Fakta: Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns tolv i besättningen och 227 passagerare, majoriteten kinesiska medborgare.

38 minuter in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera. Därefter ska planet ha gjort en skarp sväng och fortsatt att flyga i sju timmar, innan det försvann över Indiska Oceanen.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

2015 och 2016 hittades vrakdelar på öar i Indiska Oceanen samt vid Afrikas östkust, vilka tydde på att planet inte dykt ner i havet.

I januari i år avbröts sökandet efter MH370.

Källa: ATSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet