Fortfarande lever de anhöriga till besättningen och passagerarna på plan MH370 i ovisshet. Planet försvann från radarn natten den 8 mars för tio år sedan under sin rutt mellan Kuala Lumpur i Malaysia och Peking i Kina.
Anhörig: ”Har inte haft någon minnestund”
I Vetenskapens värld: Vart tog MH370 vägen? berättar flera anhöriga om tio år av ovisshet.
– Den 8 mars kommer aldrig raderas från mitt minne. Varje år återupplever vi det. Jag har inte haft någon minnestund för Patrick. Ingenting av honom har kommit tillbaka till mig, som ger mig känslan av att det är över, säger Jacquita Gonzales, hustru till Patrick Gomes som var en av besättningsmännen ombord MH370.
Miljontals dollar lagts på letande
Omfattande eftersökningar har gjorts i Indiska oceanen där experterna tror att planet störtade. Sökandet efter MH370 avbröts 2017 och har kostat Malaysia, Australien och Kina 151 miljoner dollar (runt 1,4 miljarder kronor). Att få veta orsaken till olyckan skulle kunna förebygga att en likadan olycka skulle ske igen.
Ny metod prövas i Liverpool
Richard Godfrey är pensionerad flygingenjör och han har fortsatt arbetet med att lokalisera var planet gick ner. Den senaste metoden han använt sig av är WSPR, Weak Signal Propagation Reporter Network. Det är en databas över radiosignaler som skickas över jorden. Nu undersöker forskare på Liverpool universitet om de kan titta på störningar av radiosignalerna, den aktuella kvällen, för att lokalisera vraket.
– Jag hoppas att vi hittar MH370. Jag tror att vi kommer se om WSPR kan hjälpa oss att hitta MH370 inom sex månader ungefär, säger Simon Maskell, professor på Liverpool universitet.
Se Vetenskapens värld: Vart tog MH370 vägen? på SVT Play eller på SVT 2 klockan 20.00.