Foto: TT

Flygbolag varnas för ryska robotar

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska luftsäkerhetsmyndigheten varnar kommersiella flygbolag som flyger över Mellanöstern för ryska missiler som passerar över området med anledning av Rysslands insats i kriget i Syrien.

I onsdags inledde Ryssland robotattacker från fartyg i Kaspiska havet som ett komplement till landets flygbombningar mot mål i Syrien.

Trots det fortsätter flera civila flygbolag att trafikera luftrummet i området och flyga till storstäder som Teheran och Bagdad. Det har fått den europeiska luftfartssäkerhetsmyndigheten, EASA, att gå ut med en varning till kommersiella flygbolag som trafikerar luftrummet i Mellanöstern, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

”Innan de når Syrien passerar sådana robotar nödvändigtvis ovanför Kaspiska havet, Iran och Irak,” konstaterar EASA.

Myndigheten ser i nuläget ingen anledning att utfärda nya rekommendationer och noterar att robotarna passerar luftrummen på lägre höjd än passagerarflygplanen. Samtidigt uppger FN:s luftfartsorgan ICAO att ett antal civila flygbolag beslutat att ta alternativa rutter över områdena.

MH17-rapport släpps

Varningen kommer nu bara dagar innan den slutgiltiga haverirapporten om Malaysia Airlines flygning MH17 som sköts ner över östra Ukraina i fjol.

298 människor omkom när det malaysiska planet sköts ner över Ukraina, den 17 juli förra året. Proryska separatister har beskyllts för att ha avlossat en rysktillverkad luftvärnsrobot mot planet, vilket både separatisterna och Moskva förnekat och skyller på ukrainska styrkor.

Förhoppningen är att rapporten ska ge klarhet i vad som faktiskt hände och var skulden ligger. Enligt nederländska utredare kommer rapporten släppas den 13 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.