Flygstrejk drabbade turister på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals turister blev strandsatta när en vild strejk bröt ut bland flygplatspersonal på Cypern i går.

Strejken avblåstes vid 23-tiden, men omkring 3.000 personer hade då många timmars väntan framför sig eftersom det tog ta tid att få iväg alla försenade plan.

Drygt 500 svenskar som skulle ha rest hem till Sverige från Larnaca med tre flygningar på fredagen kom inte iväg, skriver Aftonbladet.

Strejken utbröt efter besked om att Cyperns flygplatser ska privatiseras.

600 svenskar

-Ungefär 600 av våra resenärer, som skulle åkt hem fredag eftermiddag, kom till Sverige först under lördagen, säger informatör Marie Malmros på Fritidsresor till TT.

-Men det löste sig med boende under natten för alla, på hotell eller i lägenheter.

Malmros medger dock att informationen till resenärerna var knapphändig i det första skedet.

-Ingen visste vad som skulle hända. Vi fick reda på att det var strejk genom en flygkapten. Då åkte vår personal till flygplatsen och började ordna med hotell och liknande.

Ville ha jobbet kvar

Strejken bland framför allt bagagepersonal och chaufförer bröt ut när regeringen tidigare under dagen tecknade avtal med ett privat konsortium om att utveckla och driva de två flygplatserna i Larnaca och Paphos i 25 år. De anställda lade ner arbetet och krävde att de skulle få garantier om att ha jobben kvar efter privatiseringen.

Strejken avblåstes sedan facket gått med på myndigheternas förslag om nivån på ersättning för dem som inte får behålla jobbet.

Drabbar annan trafik

Eftersom flygplanen går till olika resmål, uppstod stora förseningar även i annan trafik än den till Cypern. Sent på lördagseftermiddagen hade Fritidsresor fortfarande inte hunnit ifatt det ordinarie tidsschemat för ut- och inresor.

-Det är jättesvårt att hitta extra flygkapacitet nu på sommaren. Vi flyger in tid undan för undan med de plan vi har, men det tar söndagen också innan vi är klara och trafiken går som vanligt, säger Marie Malmros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.