”The game”, eller ”leken” kallar migranterna försöken att ta sig över gränsen, men det är långt ifrån en lek som de beskriver. Såväl flyktingar som internationella människorättsorganisationer rapporterar om hur kroatisk polis systematiskt använder tortyr, misshandel och till och med våldtäkt som en metod för att få flyktingarna att sluta försöka ta sig in i EU.
I utkanten av staden Bihac, i ruinerna av två övergivna hus bor ett trettiotal unga pakistanska män. De har alla försökt ta sig in i EU men alltid gripits och förts tillbaka till Bosnien.
– Jag har försökt sju eller åtta gånger men polisen har tagit mig varje gång, säger Mohammed Omar som är i tjugoårsåldern. Han drar lite i sin t-shirt och förklarar på knackig engelska hur det går till när den kroatiska polisen gör en så kallad pushback.
– De tar alla ens ägodelar – pengar, kläder, till och med skorna. Mina kläder eldade de upp, jag hade ingenting kvar säger Mohammed Omar.
Många vittnar om misshandel
De andra männen nickar för att bekräfta hans ord. De har alla varit med om samma sak. Många av dem berättar också att de blivit misshandlade av poliserna innan de förts tillbaka till den bosniska gränsen. En kille drar upp sin t-shirt och visar långa ärr på ryggen. Andra sträcker fram sina skadade fötter. En kille haltar fram och visar en bandagerad svullen blåaktig fot.
– De slog mig på fötterna med käppar. Det gjorde mycket ont, säger han.
Den kroatiska gränspolisen har länge anklagats för att använda misshandel och stöld som metod för att få flyktingarna att inte försöka ta sig över gränsen igen.
I maj 2020 torterades och förnedrades en grupp afghanska och pakistanska flyktingar av maskerade män klädda i polisuniformer. De fick svåra permanenta skador av tortyren.
Kritik från EU och Amnesty
Amnesty International skrev en rapport om händelsen där man också publicerade bilder av skadorna och intervjuer med de drabbade. Under hösten behandlade Danska flyktingrådet, DRC närmare 70 personer under en och samma vecka för skador, inklusive frakturer de fått under pushbacks där polisen använt metallstänger eller batonger.
Även våldtäkter, både av män och kvinnor har rapporterats. EU:s kommissionär för migration och inre säkerhet, Ylva Johannsson har fördömt våldet och uppmanat de kroatiska myndigheterna att utreda händelserna men Kroatiens Inrikesminister Božinović hävdar att det saknas tillräckligt med bevis och någon utredning har hittills inte gjorts.
”Kommer försöka igen”
När SVT frågar Nataša Omerović, vid FN:s Internationella Organisation för Migration, IOM som arbetar på plats i Bihac bekräftar hon att våldet fortsätter.
– De som utsatts för pushbacks behöver i stort sett alltid någon form av medicinsk vård, säger hon.
Men det stoppar inte Mohammed Omar och hans landsmän.
– Nej, vi kommer att försöka igen och igen, tills vi lyckas ta oss in i EU.
SVT har utan resultat sökt den kroatiska polisen för en kommentar.