Foto: TT

Flyktingkrisen splittrar EU

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår politiska samtal på flera nivåer i ett EU som är djupt splittrat i sin syn på flyktingkrisen.

Pressen ökar på att Ungern och hela EU ska agera i den pågående flyktingkrisen. På fredagen samlades EU:s utrikesministrar i Luxemburg för att försöka hitta en lösning.

På tisdag ska Sveriges statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffas för ett enskilt möte om flyktingkatastrofen.

#flykt

– Angela Merkel är tydlig med att hon vill ha ett reformerat system för mottagandet, och då vill jag diskutera med henne hur vi kan komma fram till ett bra sådant system, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.         

Att vissa länder inte vill ta emot flyktingar kallar han för ”skamligt”. Löfven vill också diskutera samarbete med Afrikanska unionen i frågan.

EU djupt splittrat

Ett av dessa avvisande länder är just Ungern. Under fredagseftermiddagen beslutade landets parlament att skärpa migrationslagarna. Tre års fängelse riskerar den som klättrar över det taggtrådsstängsel som rests längs gränsen mellan Ungern och Serbien, rapporterade AFP.

– Nu pratar vi om hundratusentals, men nästa år kan vi prata om miljoner, och det är inte slutet. Plötsligt kan vi vara en minoritet på vår egen kontinent, sade landets premiärminister Viktor Orbán i ett radiotal på fredagen.

Svåra förhandlingar väntar. Klyftan i synen på hur flyktingkrisen ska hanteras är djup. Mellan EU:s länder och i opinionen inom varje land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet