Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den flytande bondgården har väckt intresse i flera andra länder. Foto: Iman Tahbaz

Följ med till världens första flytande bondgård – i storstan

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna är bäst i världen på att bekämpa översvämningar. Men med stigande havsnivåer måste också landet hitta nya lösningar. SVT har besökt världens första flytande bondgård.

I hamnen i Rotterdam flyter 40 mjölkkor på en pråm. De mjölkar sig själva med hjälp av en robot. Minke van Wingerden och hennes man fick idén att ha kor till havs efter att stormen Sandy slog till mot New York 2012. Hon ger SVT en rundvandring.

– Efter bara ett dygn började mjölk och andra färskvaror ta slut på Manhattan. Då fick vi idén till en flytande gård som kan fungera oavsett om vattennivåerna går upp eller ner, berättar hon.

Lokalt kretslopp

Genom att lägga den nästan 1000 kvadratmeter stora pråmen mitt i en storstad så minskar man klimatavtrycket. Transporterna till omkringliggande matbutiker är rekordkorta.

Här bygger allt på kretsloppstänkande. Korna äter gräsklipp från fotbollsplaner och golfbanor i och kring Rotterdam. Också lokala bryggerier och bagerier levererar restprodukter som blandas i kornas föda. Gödslet görs till pellets och säljs till trädgårdsbutiker. Under plattformen finns ett litet mejeri där man tillverkar grädde, ost, smör och yoghurt av de 320 000 liter mjölk om året som korna producerar. Korna kan via en ramp gå iland till en hage i hamnen. Men efter att två kor ramlat ner i hamnbassängen (de överlevde) har Minke van Wingerden fått utstå kritik från lokala djurrättsaktivister.

– Människor i stan förstår inte nåt om hur kor ska leva. Vi har fått lägga mycket tid på att förklara.

Planerar fler flytande djur

”The floating Farm” har tillstånd av stadens djurskyddsinspektörer. Årligen tar man emot skolbarn men också studiebesök från hela världen, bland annat Kina och flera afrikanska länder har uttryckt  intresse för konceptet. 

Klimatanpassning kan se ut på många sätt. Nu har bondgården till havs fungerat i fem år. I nästa steg planerar paret Van Wingerden en flytande kycklingfarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.