Attacken ägde rum klockan 15.00 lokal tid. Den svenska delen av lägret, Camp Nobel, berördes inte direkt men den svenska styrkan på plats vidtog ”rutinmässiga försvarsåtgärder”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.
”Förbandet kvarstannar för närvarande i strids- och skyddställningar och arbetar metodiskt för att klarlägga situationen”, skriver Försvarsmakten.
FN uppger att det rör sig om en jihadistattack, och att en person som jobbar med fredsbevarande insatser, för FN, dödats. Totalt tio franska soldater skadades, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Ingen har tagit på sig dådet
Boende i huvudstaden Timbuktu vittnade om två kraftfulla smällar, nära FN:s Minusma-läger.
– Vi har inga uppgifter om vem den här motståndaren är, säger Johan Svensson, vakthavande informatör vid Försvarsmakten, till TT.
– Man arbetar metodiskt med att klarlägga läget, fortsätter han.
I regionen finns flera aktiva väpnade extremistgrupper, ingen har dock tagit på sig ansvaret för lördagens attack i nuläget.
Svenskarnas uppdrag i Mali
FN:s nuvarande styrka Minusma, där Sverige ingår, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.
Förutom ett underrättelseförband bidrar Sverige med ett antal officerare på olika FN-staber i Mali. Sverige bidrar även med ett transportflygförband.
Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako, samt i Timbuktu. Styrkan uppgår till ungefär 310 personer.
Underrättelseförbandet samlar in underrättelser till stöd för FN:s insats och riktar in sig på grupper som trotsar fredsplanen i landet. Spaningen sker genom samtal, avlyssning, fotografering och från luften med obestyckade obemannade flygplan, som filmar sina mål från uppemot drygt fem kilometers höjd och kan flyga i flera timmar.
Förbandet kan röra sig på såväl marken som färdas i helikopter och fällas med fallskärm och verka över stora ytor.
Källa: Försvarsmakten