På söndag, 26 januari, har det gått en vecka sedan vapenvilan i Gaza trädde i kraft. Kriget mellan Israel och Hamas har pågått i över 15 månader och lämnat stora delar av Gaza i ruiner.
– Det har varit den värsta platsen för civila, säger FN:s humanitära chef Tom Fletcher i Aktuellt.
Enligt avtalet om vapenvilan ska minst 600 lastbilar med nödhjälp tillåtas att köra in i Gaza varje dag. Hittills har den delen av avtalet hållits, något som Fletcher framhåller som ett positivt tecken.
Samtidigt kvarstår extrema utmaningar för invånarna i Gaza som lever mitt i en humanitär katastrof. FN bedömer att över 60 procent av all bebyggelse har förstörts i kriget.
Nya våldsamheter på Västbanken
När vapenvilan inleddes försökte många Gazabor återvända till sina hem, för att upptäcka att de är förstörda. För FN och andra hjälporganisationer är nu en av de största utmaningarna att ge invånarna tak över huvudet.
– Den första fasen av vapenvilan handlar om att rädda liv, säger Tom Fletcher och fortsätter:
– Jag har varit orolig de senaste dagarna att vi inte har nog med tält och skyddsrum.
Men det är inte bara situationen i Gaza som oroar FN-chefen. På tisdagen inledde Israel en militär operation i Jenin på det ockuperade Västbanken. Minst tio personer har dött och hundratals människor har flytt från platsen. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skrev på X tidigare i veckan att insatsen är ”ännu ett steg för att uppnå säkerhet”.
– Vi ser en ny front, säger Fletcher.
Hör mer om läget på Västbanken i videon ovan.