Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN efter attackerna på Jabalia i Gaza: Kan vara krigsbrott

Publicerad

Attacken mot flyktinglägret Jabalia i Gaza kan vara ett krigsbrott. Det menar FN:s människorättsorgan.

”Med tanke på det höga antalet civila offer och den storskaliga förstörelsen som orsakades av Israels flyganfall mot flyktinglägret Jabalia, uttrycker vi allvarlig oro över att att dessa attacker är oproportionerliga attacker som kan vara krigsbrott”, skriver FN-organet.

Al Jazeera, och nyhetsbyrån AFP har rapporterat att minst 50 personer dog i tisdagens attack mot flyktinglägret Jabalia med hänvisning till vittnesuppgifter och videomaterial från platsen. Den israeliska militären, IDF, uppger att syftet med attacken var att slå ut Hamas kontroll över området. Enligt IDF ska bland annat en Hamas-befälhavare ha dödats, något som Hamas förnekar.

Samtidigt går uppgifterna om antalet döda och skadade i sär och ingen dödssiffra har kunnat verifieras av oberoende parter.

Enligt FN bor minst 116 000 i lägret, som är det största i Gaza. Det utgörs av ett mycket tätbebyggt område med bland annat skolor och vårdcentraler. Lägret ligger inom den zon där Israel uppmanat invånare att evakuera söderut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP

Fördöms i omvärlden

Attacken har lett till starka reaktioner på flera håll runt om i världen. I ett inlägg på X fördömer Läkare utan gränser vad de kallar ”den senaste episoden av meningslöst våld”. Flera länder har också uttalat sin avsky, däribland Qatar och Jordanien.

Samtidigt har omfattande propalestinska demonstrationer synts i bland annat London och Qatar, rapporterar Al Jazeera.

Hamas: Gisslan dödades

Hamas beväpnade gren hävdar att sju gisslantagna personer dödades i attacken, rapporterar Reuters. Tre av dem ska ha haft utländska medborgarskap. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av en oberoende källa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet