Enligt FN:s miljöprogram slängdes 19 procent av all mat som producerades under 2022, vilket motsvarar cirka 1,05 miljarder ton mat och en miljard ätbara måltider om dagen.
I sin rapport över globalt matsvinn konstaterar FN att hushållen är den största boven i dramat och står för 60 procent av svinnet. Fördelat på hela världens befolkning innebär det 79 kilo mat i soporna per person varje år.
I de svenska hushållen slängs cirka 33 kilo ätbar mat per person och år, uppger Livsmedelsverket. För en familj på två vuxna och två barn rör det sig om cirka 130 kilo totalt.
Varnar för hungerkatastrofer
Rapporten släpps i en tid då 783 miljoner människor runt om i världen har brist på mat, där många länder står inför allt djupare hungerkriser.
Kriget i Gaza och våldsamheterna i Haiti har förvärrat läget, med experter som varnar för enorma svältkatastrofer inom närmsta månaden.
– Det är en tragedi och ett ologiskt problem, säger Clementine O’Connor, en av rapportförfattarna till AP.
Inte bara ett problem i rika länder
FN skriver även i rapporten att skillnaderna mellan hushålls matsvinn i rika och fattiga länder är förvånansvärt små. Däremot är svinnet generellt sett högre i varmare länder där det är svårare att hålla färsk mat fräsch länge.
Dessutom har länder med extremväder som värmeböljor och torka det svårare att ta vara på sin mat.
Matsvinnet uppges generera mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Att minska det globala svinnet är därför ett viktigt bidrag till klimatet. FN:s mål är att halvera det till år 2030.