• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Upp till tio timmar per dag samlar barnen i Beit Lahia plast och metall som de hoppas kunna sälja. Foto: Scanpix

FN: Gaza obeboeligt om fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbrist i kombination med en snabbt växande befolkning kommer att göra Gaza till en obeboelig plats inom några få år. Det varnar FN för i en ny rapport.

Om ingenting görs omedelbart för att förbättra tillgången på rent vatten, elektricitet och hälsovård kommer det lilla palestinska området att vara obeboeligt om bara åtta år, enligt FN-programmet UNEP:s rapport.  

-Många vi träffat i Gaza är helt desperata och befolkningen har det redan oerhört svårt att klara dagen och en FN-representant som vi träffat säger att det kommer bli en katastrof, berättar SVT:s mellanösternkorrespondent Samir abu Eid, på plats i Gaza.

Gazaremsan har beskrivits som världens största utomhusfängelse och är en palestinsk enklav, med en yta mindre än en tredjedel av Öland, som blockeras av Israel. Där trängs 1,6 miljoner människor, mer än hälften under 18 år, och enligt FN-rapporten kommer befolkningen år 2020 att uppgå till 2,1 miljoner.

Grundvattentäkten på väg att försvinna

Samtidigt som befolkningen växer väntas grundvattentäkten under Gaza ta slut år 2016 och FN pekar ut bristen på vatten som det mest omedelbara problemet i Gaza.

-Nittio procent av vattnet är i dag otjänligt på grund av bland annat utsläpp från avlopp och saltvatteninträngning. Barnen som dricker det här vattnet blir sjuka och får diarréer och som om det inte vore nog så räknar man alltså med att grundvattnet kommer vara bort om bara fyra år, berättar Samir abu Eid.

Enligt FN renas bara en fjärdedel av avloppsvattnet – resten går rakt ut i Medelhavet. Ett annat sanitetsproblem är att inte heller sophanteringen fungerar.

-Det surrar flugor kring drivorna med sopor och så bränner man sopor vilket ger en farlig rök som folk andas in, säger SVT-korrespondenten.

Många hus saknas ännu

Återbyggnaden efter det tre veckor långa kriget mot Israel 2009 pågår fortfarande men Samir abu Eid berättar att blockaden mot Gaza innebär att man inte får in tillräckligt med byggmaterial. SVT-teamets ”fixare” från Gaza flikar in att bara 30 procent av de förstörda byggnaderna har återuppförts.

-I och med att befolkningen växer så behöver man bygga ut – men det går inte eftersom man inte har materiel. Arbetskraft finns det däremot gott om – arbetslösheten är skyhög.

Enligt nyhetsbyrån Reuters lever Gazas befolkningen främst på hjälp från FN, pengar från utlandet och på ”tunnelekonomi”.

-De är ju blockerade från alla håll och ingen handel fungerar. Det enda de har kommer genom tunnlarna från Egypten – men det är tunnlar som nu håller på stängas och desperationen växer, säger Samir abu Eid.

-De du pratar med – vad ser de för lösning på Gazas problem?

-Att Israels blockad hävs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.