• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Design

FN: Jemen är världens största humanitära kris

Publicerad

Jemen i dag är världens största humanitära kris – en kris som kommer att bli den värsta på 50 år om kriget fortsätter, enligt FN-källor.

– Minst hälften av nästan alla sjukvårdsinrättningar i landet är helt eller delvis utslagna, säger Hanna Broberg, som var där i somras för Läkare utan gränser. 

Sedan Saudiarabien började sin militära intervention i Jemen i mars 2015 har minst 10 000 civila dödats, enligt FN. I det fattigaste landet på den arabiska halvön, ett land med knappt 30 miljoner invånare, är omkring 20 miljoner människor beroende av humanitär hjälp för att klara sig och enligt vissa källor är åtta miljoner människor direkt hotade av svält. Förutom svält dör människor också av sjukdomar som kolera och difteri. 

– Bensinpriset är i dag så högt att många inte har råd att ta sig till de få ställen där man faktiskt kan få hjälp, säger Hanna Broberg. 

Krisen i Jemen

Beroende av matimport

Kriget som plågar Jemen förs mellan den av shiamuslimska gruppen Houthi, stödd av Iran, och en USA-stödd koalition som leds av Saudiarabien. Houthi-rebellerna från norra Jemen har legat i strid med den sunnimuslimskt dominerade regeringen i huvudstaden Sanaa i över ett decennium, men det var när Saudiarabien intervenerade, med amerikanskt och brittiskt stöd, som situationen blev riktigt svår för civilbefolkningen.

Livsmedelsproduktion i Jemen existerar knappt, till följd av till synes urskillningslösa bombningar, och Jemen var redan tidigare helt beroende av import av livsmedel. En saudisk gräns- och sjöblockad, sedan november, har gjort situationen än värre och den nödhjälp FN får igenom räcker inte långt, eftersom det inte ens finns tillräckligt att köpa på marknaderna.  

– Många har inte råd att handla, men om inte ens de som har pengar kan köpa något, då blir också de beroende av humanitär hjälp, säger Hanna Broberg.  

Kamp mellan stormakter

Blockaden och det faktum att den saudiledda koalitionen intensifierat sin kampanj för att med bombningar och marktrupp försöka inta Jemens största hamnstad, Hodeidah, har alltså bara förvärrat situationen. I Hodeidah vid Röda havet lossas normalt 80 procent av Jemens import.

Houthi-rebellerna kontrollerar huvudstaden Saana och flera hamnar utmed västkusten medan den saudistödda jemenistiska regeringen har hamnstaden Aden i söder och stora delar av landet i öster. Dessutom bombar USA Al-Qaida i Jemen längs en längre kuststräcka i sydost, men terrororganisationen fortsätter att vara en etablerad maktfaktor i Jemens krigskaos.  

I ett storpolitiskt perspektiv ser många konflikten i Jemen som en cynisk och utdragen kamp mellan de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran.

Jemen

  • Jemen kallades förr i tiden ”det lyckliga Arabien” men är ett av arabvärldens fattigaste länder och till skillnad från övriga länder på den arabiska halvön nästan helt utan större naturtillgångar.  
  • Osmanska riket och den brittiska kolonialmakten lämnade efter sig ett delat Jemen: Nordjemen, med huvudstaden Sanaa, och Sydjemen, med huvudstaden Aden. Sydjemen var också under en tid var det enda kommunistiska landet i arabvärlden. 
  • De två Jemen gick samman efter Sovjetunionens och kommunismens sönderfall i Europa. Det sammanslagna Jemen styrdes sedan av Nordjemens president Ali Abdullah Saleh. 
  • President Saleh störtades 2012 och hade då styrt Jemen (inklusive Nordjemen) under 33 år. Han stred upprepade gånger mot de shiitiska houthirebellerna i norr men ingick ändå en allians med dem 2014, i kriget mot den saudiledda koalitionen. När Saleh såg ut att åter ha bytt sida mördades han av houthirebeller 2017. 
  • Den shiitiska minoriteten Houthi i norr har sedan länge diskriminerats och förbisetts av den sunnidominerade regeringen i Sanaa, därav de djupa motsättningar som exploaterats av Saudiarabien och Iran. 
  • Tillväxten av Al-Qaida i Jemen på senare år har ytterligare komplicerat situationen och ökat de amerikanska interventionerna. Farhågor finns för att Jemen ska splittras i två stater ännu en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet