Dödssiffran i Irak steg till minst 99 personer när sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter fortsatte under helgen i Bagdad och den södra delen av landet. 4 000 beräknas ha blivit skadade, enligt människorättskommissionen IHCHR som har nära band till parlamentet. Minst 19 av de döda ska ha blivit skjutna av irakiska säkerhetsstyrkor, skriver nyhetsbyrån AP.
FN: ”Måste få ett slut”
Demonstranterna ska ha satt eld på flera politiska partiers huvudkontor. Tre mediebolag ska ha blivit attackerade av maskerade män. Demonstranterna har i sin tur beskjutits med tårgas och skarp ammunition. Enligt uppgifter har också krypskyttar skjutit mot folkmassan, men detta har inte kunnat bekräftas av oberoende part.
FN:s representant i Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, säger att de som ligger bakom våldet måste hållas ansvariga.
”Fem dagar med rapporter om dödsfall och skador, det måste få ett slut”, skriver hon på Twitter.
Parlamentets möte ställdes in
Veckans våldsamheter är de dödligaste sedan IS besegrades i Irak 2017, skriver BBC.
Protesterna har vänt sig mot bland annat arbetslöshet och korruption och krävt bättre tillgång till el och vatten. Omkring var fjärde ung människa i Irak saknar jobb, enligt Världsbanken.
– Vi har haft 16 år av korruption och orättvisa. Vi är inte rädda för kulor eller för att dö som martyrer. Vi kommer inte att backa, säger 43-årige ingenjören Abbas Najm till AP.
Premiärminister Adel Abdel Mahdi, som suttit vid makten ett knappt år, har lovat ta tag i demonstranternas krav, men på lördagen ställdes parlamentets planerade krismöte in.