Barn vilar i kvinnas barm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sudan genomlider världens två just nu värsta kriser, enligt FN. Varning för obehagliga bilder. Foto: Reuters

FN om Sudan: Världens värsta svält och flyktingkris samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Sudan har försatt miljontals människor på flykt – enligt FN genomgår landet den största flyktingkrisen i världshistorien. Samtidigt riskerar kriget också att utlösa världens största hungerkris, enligt FN:s livsmedelsprogram WFP.

Kriget mellan den sudanesiska militären och den paramilitära gruppen RSF har pågått sedan april 2023. FN:s flyktingorgan UNHCR konstaterar att runt nio miljoner sudaneser lever på flykt till följd av konflikter i landet. Det är enligt UNHCR är det högsta antalet fördrivna flyktingar som någonsin rapporterats.

Samtidigt står landets invånare inför en massvält som riskerar att bli den värsta sedan hungerkatastrofen i Etiopien på 80-talet – då runt en miljon människor dog till följd av svält, enligt The Guardian.

Dubbla kriser

Enligt FN:s livsmedelsprogram, World food programme (WFP), lider nästan 18 miljoner människor av akut hunger i Sudan. Runt 90 procent av dessa befinner sig i områden där strider och restriktioner gör framkomligheten av livsmedel begränsad.

– Det humanitära samfundet behöver få fysiskt tillträde och medel för att kunna möta de enorma och växande behoven i Sudan, säger Leni Kinzli, kommunikatör för WFP, på plats i Sudan.

– Skördeproduktionen har också minskat drastiskt på grund av kriget, vilket innebär att lagren kan komma att tömmas ännu snabbare i vissa områden.

Används som ett vapen i kriget

USA:s bidragsorgan, USAID, aviserade på fredagen ett nytt humanitärt stöd till Sudan på 315 miljoner dollar – motsvarande drygt 3,3 miljarder kronor. I flera områden har tidigare bistånd dock inte nått fram och båda sidor har anklagats för att använda bristen på livsmedel som ett vapen i kriget.

– I dagens värld hade inte människor behövt dö av svält, vi har ett humanitärt system som, om det hade nått fram, hade kunnat förebygga att folk svälter, säger Camilla Orjuela, fredsforskare vid Göteborgs universitet, som forskar om hungersnöd.

– Men om en väpnad grupp belägrar delar av landet blir det väldigt svårt att få in resurserna till de människor som behöver det, man vill inte alltid arbeta tillsammans med de grupperna när man inte kan vara säker på att biståndet kommer fram till rätt människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.